The Paper Kites - Twelvefour


[Nettwerk]
The Paper Kites is een indieband uit Melbourne. In Australië zijn ze huge, maar over de grens moet er nog aan reputatiebouw gedaan worden. Twelvefour, hun tweede album, is in augustus van het vorige jaar uitgekomen. Nu pas verschijnt het op de Europese markt. Om die reden toeren ze nu door Europa. Het moet gezegd, ze hebben alle reden om dit prachtige album aan de man te brengen!

Je zou ze een gitaargroep kunnen noemen. Het vijftal beschikt over drie leden die de gitaar kunnen hanteren. Hun samenspel is vooral subtiel waardoor het doet denken aan gracieus ballet, eerder nog dan aan boerenklompendans. Phil Ek produceerde het album; hij deed dat ook bij het album van Greylag waarop eveneens de gitaren weldadig klinken. De gitaarsound op dit album is soms als Coldplay in hun beginjaren of zoals James Calvin Wilsey de muziek van Chris Isaak liet klinken. Luister maar naar Renegade waar de gitaar echt aan het dansen is.

Sam Bentley is de liedjesschrijver, hij nam ze alle tien voor zijn rekening. Voor het schrijven maakte hij bij wijze van experiment gebruik van de nachtelijke uren, vandaar de titel. Het lijkt wel of daardoor sommige liedjes dromerig overkomen. Sam Bentley neemt ook de leadzang voor zijn rekening. De zang is over de hele linie mooi en klinkt verleidelijk, zeker ook de samen- en achtergrondzang. Deze extra stemmen zijn zwoelzacht opgenomen alsof de slapenden hun rust wordt gegund.

Van de tien liedjes is er geen zwak nummer aan te wijzen. Zeker in het begin klinkt het album overrompelend.

The Paper Kites treden 2 februari op in Paradiso.