The Lone Bellow live in de Kleine Zaal van Paradiso op 4 februari 2016


Foto's: Eric ten Brummelhuis (met z'n mobiel)

Ik hoorde voor het eerst van The Lone Bellow toen mijn broer vertelde dat hij speciaal voor een concert van hen in augustus 2015 naar Dublin ging. Dan moeten ze wel goed zijn dacht ik. Samen met een optreden in Londen en op het Cambridge Folk Festival waren dat de eerste concerten van The Lone Bellow in Europa. Het is hun zeker goed bevallen en bovendien zijn enkele concertboekers wakker geworden want ze kwamen heel snel weer terug over de oceaan voor een wat langere tournee in the UK, Scandinavië en gelukkig ook in Amsterdam.

The Lone Bellow heeft tot nu twee albums gemaakt, The Lone Bellow van 2013 en Then Came the Morning van 2015. Wat mij betreft allebei meesterwerken. Heel terecht dat de laatstgenoemde op nummer 5 staat van de jaarlijst 2015 van Ingeplugd.nl.

The Lone Bellow speelde in de Kleine Zaal van Paradiso die goed gevuld maar zeker nog niet uitverkocht was. Leuk om te zien dat er vooral jonge mensen waren en - niet verrassend - relatief veel Amerikanen.

De jonge Amsterdamse singer-songwriter Jeruza verzorgde een kort voorprogramma. Klonk veelbelovend. Wat zijn er toch veel jonge talenten in Nederland! Je kunt van het programma van Giel Beelen zeggen wat je wilt maar het heeft wel een impuls gegeven aan jongeren aan het singer-songwriterschap in Nederland.

Daarna was het de beurt aan The Lone Bellow. Leider van deze groep uit Brooklyn NY is Zach Williams. Hij schrijft alle nummers, alleen of met anderen, en hij is de leadzanger bij bijna ieder nummer. En zingen dat kan hij zeker, een prachtige krachtige stem waar veel emotie in zit. Dat uit zich alleen al in het vele vocht dat uit zijn mond komt tijdens de snellere nummers. Ook is hij een sympathieke en charismatische zanger die het publiek heel snel aan zijn voeten krijgt.

Kanene Donehey Pipkin (mandoline, bas en keyboards) heeft ook een geweldige stem. Zij is lekker cool en dat zie je vooral als ze lekker aan de bas zit te plukken. Haar stem harmonieert geweldig met die van Zach. Maar dat ze als soloartieste ook wat in haar mars heeft liet ze horen tijdens Call to War en nog meer in de toegift bij de Paul Simon cover Slip Slidin Away.Toen was ze niet meer de coole Kanene maar zong ze dit nummer uit haar tenen. Dat heb ik Paul nog nooit zien doen!

Brian Elmquist is de gitarist en een beetje de ‘rocker’ in de band. Brian is ook erg belangrijk met zijn zang omdat hij de lage partijen verzorgt. Hij deed de leadzang bij Heaven Don’t Call My Home terwijl Zach het publiek als een gospeldominee tot achtergrondzang en geklap opzweepte.

Met z’n drieën zorgen ze voor de geweldige zang die The Lone Bellow zo bijzonder maakt. Maar ook hun composities zijn sterk, klinken goed in het gehoor en zijn afwisselend. Het is een mooie mix van folk, country en gospel. The Lone Bellow woont nu wel in New York, Brian komt uit Georgia en Kanene uit Virginia. De muziek uit de zuidelijke staten hoor je zeker terug.

Op bas en keyboards speelt de man van Kanene, Jason Pipkin en op drums Justin Glasco, de enige die niet op de albums meespeelde.

In anderhalf uur speelden ze nummers van beide albums, al lag de nadruk natuurlijk op het meest recente album. Heel mooi was het akoestisch gedeelte toen ze met z’n drieën in één harmonymicrofoon Watch Over Us en Telluride zongen. Dan hoor je vooral hoe geweldig ze kunnen zingen. De reguliere set werd beëindigd met Green Eyes and a Heart of Gold, het ijzersterke begin van hun eerste album. Na de titelsong Then Came the Morning was het jammer genoeg afgelopen.

Zach vertelde dat hij het geweldig vond om in Amsterdam te zijn met al die fietsen. Hij beloofde dat hij zeker nog terug zou komen. Dan kunnen gelukkig nog meer mensen van The Lone Bellow genieten. Ik ben er van overtuigd dat een optreden in bijvoorbeeld Lowlands een enorme boost zal geven aan hun populariteit. En dat verdienen ze zeker.

Toen ik in de trein zat werd ik een beetje weemoedig omdat ik mij bedacht dat ik waarschijnlijk al het beste concert van 2016 gezien heb terwijl er nog bijna 11 maanden zijn te gaan!