Dylan LeBlanc - Cautionary Tale


[Single Lock Records]

Cautionary Tales is het derde album van Dylan Lablanc (Louisiana, 1990). Dit album heeft enige jaren op zich laten wachten. LeBlanc had die tijd hard nodig om zijn eigen leven weer op de rails te krijgen. Misschien is het juist daardoor een evenwichtig indie-album geworden met sterke luisterliedjes. Alle liedjes zijn van hetzelfde hoge niveau. Dylan LeBlanc plaatst zich met dit album stilletjes tussen de singer-songwriters van naam en faam.

De tien melodieuze liedjes klinken fris en helder. Leblancs lichtelijk hese en hoge stem en de sfeer van de liedjes doen soms aan Damien Jurado denken. Een enkel keer ook aan Neil Young en Jackson Browne. De begeleidingsband is standaard van samenstelling en speelt zich niet op de voorgrond. Hier en daar hoor je een flard van een pedal steel en ook doemen regelmatig strijkers op, waarbij een grote rol voor Caleb Elliott op cello is weggelegd.

Toch even een nummer eruit pikken. Lighting and Thunder klinkt prachtig door die combinatie van strijkers en gitaren. Met zijn verhalende tekst laat Dylan LeBlanc zijn vakmanschap zien. Met een zinnetje als I said my name was John, but she knew my name was Jim kun je het bij mij niet meer verbruien.