Carter Sampson - Wilder Side


[Continental Record Services]

Wilder Side, het vierde album van Carter Sampson (Oklahoma) is een ongepolijst muziekwerk. De songs zijn vrij van opsmuk opgenomen en Sampsons stemt klinkt richting ruw en heel dichtbij. Alsof er geen moderne techniek zou bestaan om een opname op te pimpen. Producer Travis Linville lijkt er geen gebruik van te hebben willen maken. Gelukkig maar, want zoals het album nu klinkt heeft het een zweem van puurheid. Een puurheid die extra glans geeft aan de liedjes. Dit duo heeft prima werk afgeleverd!

Sampsons stem doet door die puurheid en de breekbaarheid denken aan Lindi Ortega. Beide vrouwen zijn - in hun liedjes althans - sterke persoonlijkheden die het leven met vallen en opstaan maar vooral ook met een glimlach aan kunnen. Ook het genre is ongeveer het zelfde: country en folk, waarbij bij Carter Sampson de balans meer doorslaat naar folk.

Ze heeft voor dit album tien liedjes geschreven die voornamelijk over haarzelf gaan. Natuurlijk gaat het vooral om verlangen, het troost bieden aan maar ook het worden getroost door een ander en ten slotte de eenzaamheid versus het alleen zijn. Egoliedjes, waarin opvallend veel gereisd en gevlucht wordt. De highways en de auto vooral zijn de hoofdpersonen. Carter Sampson is altijd op pad en heeft nergens een home.

Maar het is niet alleen navelstaarderij wat de liedjes bieden. Carter Sampson richt de blik ook naar buiten en dat leidt tot leuke observaties en grappige liedjes. Zoals in Holy Mother waarin ze Maria aanroept om bescherming te bieden tijdens het zuipen. Of See the Devil Run waarin tijdens een kerkdienst heel illustratief de duivel op afstand wordt gehouden. Ook zulke verhalende liedjes kan zij aan.

Dit album biedt veel vlot klinkende liedjes en Carter Sampson blijkt een uitstekende liedjesschrijver te zijn. Wider Side is een album geworden waarnaar je telkens weer met veel plezier kunt luisteren.