Matt Patershuk - I Was So Fond of You


[Black Hen Music]

Matt Patershuks stem mag dan wel de perfectie ontberen, de zeggingskracht van zijn liedjes compenseren dat meer dan voldoende. De elf liedjes op dit album zijn verhalende songs, die wel wat donker van aard zijn. Maar de man heeft dan ook wat te verwerken gehad. Daarom is de dood nabij in zijn songs, de ene keer veroorzaakt door prairiewolven of gewoon een hond, de andere keer door een dronken chauffeur. Matt Pattershuk kun je een beetje zien als de Canadese versie van Mark Lotterman. Beiden zitten bomvol kwaliteit, maar de wereld kijkt een andere kant op. I Was So Fond of You is Patershuks tweede album en dat album mag er zijn!

Albumopener Back Against the Wall komt meteen goed binnen, met een snerpende slide guitar en een vette fiddle. Zijn stem trekt je onherroepelijk het album in, met zijn ‘hey’ krijg je een duwtje mee en pas bij het laatste ‘hey’ in het afsluitende Tennessee Walker krijg je weer een zetje terug de wereld in. Dan is er al veel gebeurd in ‘the litte stories’ onder begeleiding van een stelletje muzikanten die in de studio om hem heen gegroepeerd zaten en live de nummers opnamen. Zo wilde producer Steve Dawson te werk gaan op dit album. Dat was geen verkeerde keuze. Je hoort en voelt de klik tussen de muzikanten. Alleen de stem van Ana Egge is in een later stadium toegevoegd en ook dat is een goede keuze geweest. Van meezingen is overigens geen sprake, het is accenten leggen, maar wat doet ze dat goed! Luister naar haar verleidelijk om Matts woorden heen kronkelende stem op het grappige Smoke a Little Cigarette.

De volgende twee nummers vormen de kern van het album. Ze gaan over het verlies van zijn zuster die in 2013 door een dronken automobilist is doodgereden. Als je dat eenmaal weet komen de woorden extra hard aan. Harviestown lijkt mij het enige lied te zijn waarin een zanger serieus een moord aankondigt. I Was So Fond of You is hierna dan weer een triest rustpunt waarop de instrumenten meetreuren.

I Was So Fond of You is een bijzonder album geworden met veel indringende liedjes.