Bewilder live in So What!, Gouda 30 april 2016


Foto's: Arthur Winailan

Vorig jaar waren we door meerdere samenlopen van omstandigheden Bewilder steeds misgelopen. Het begon al mis te gaan met het in store optreden in Free Music Gouda, de beste platenzaak van het Groene Hart. Overmacht of onmacht, ik weet het niet meer. Ook het debuutalbum Dear Island glipte door de mazen van het net uit onze aandacht. Dat waren meerdere omissies op rij, want zowel deze band als hun debuutalbum getuigen van pure klasse. Indie-muziek maken ze, met een flinke hitpotentie. We waren dan ook heel lang bezig ons te schamen tot het bericht kwam dat ze op gingen treden in poppodium So What! in Gouda, een optreden dat mede mogelijk werd gemaakt door diezelfde platenwinkel.

Mannen met good looks betraden het podium, met achter de drumkit Bram Hakkens, die de rode draad vormt door ons muziekjaar (Maaike Ouboter, JW Roy). Arjen de Bock kennen wij van Wooden Saints (bestaan ze nog?). Arjan Kamphuis op gitaar en Jeroen Overman kennen wij alleen van de hoes. Frontman van Bewilder is Maurits Westerik. Hij maakte jarenlang muziek met GEM tot de koek op was en hij in between bands zat. Alleen dat wist hij zelf nog niet. Toen hij weer genoeg materiaal had verzameld voor iets van een soloalbum, haalden de huidige bandleden hem over om een nieuwe band te formeren. Vanaf dat moment ging het ineens allemaal snel. In no time lag er een album in de winkel dat meteen opgepikt werd door 3voor12 en goed ontvangen is in de pers. Ook het minuutje DWDD - Forza, opgedragen aan Dafne Schippers - was mooi meegenomen.


De muziek van Bewilder zit vol dynamiek en goed-in-het-gehoor-liggende songs. Dat laatste, liedjes maken die het goed doen op de radio en lekker tussen de oren blijven hangen, is een gave. Maurits Westerik beschikt over die gave en dus ook over het geluk om op het goede moment de juiste muzikanten om zich heen te hebben.

In So What! was dat allemaal goed te horen en te zien. Een geolied team was daar bezig goede muziek te maken, wat wil je nog meer op een zaterdagavond? Nou ja, dat het publiek wat minder timide is en wat meer de ruimte voor het podium gebruikt om te swingen. De muziek leent zich ervoor een de band heeft het graag. Die interactie moet er zijn en als die er is kan Maurits Westerik los gaan op bijvoorbeeld het steeds opzwepender Forza, zo’n nummer dat thuishoort in de handleiding ‘Hoe schrijf je een hit?’, waaraan overigens ook Carry On kan worden toegevoegd . Ach, wel meer songs van Bewilder trouwens.