Dave McGraw & Mandy Fer - Off-Grid Lo-Fi


Eigen beheer

Dave McGraw & Mandy Fer presenteerden onlangs tijdens een toernee langs enkele kleine Nederlandse zaaltjes hun nieuwe album Off-Grid Lo-Fi. Dit gebeurde in de wetenschap dat het een zware opgave is om het hoge peil van het twee jaar geleden verschenen Maritime (nr. 3 in onze jaarlijst!) te overtreffen. Het lijkt er op dat Dave McGraw en Mandy Fer daar dan ook niet op uit waren. Want Off-Grid Lo-Fi is een heel ander album geworden dan de voorganger.

Dat komt onder andere doordat het Amerikaanse folkduo deze keer zonder hulp van buitenaf de instrumentatie verzorgen. Het ontbreken van een bassist en een drummer hoor je echter niet af aan de twaalf songs. Het duo kan heel goed zonder! Beiden zijn immers goede gitaristen en alleen al het luisteren naar die wervelende gitaren is puur plezier. Bovendien heeft Mandy Fer recentelijk de uitdaging aangenomen om de banjo onder de knie te krijgen. Het instrument vervult dan ook een belangrijke rol op het nieuwe album. Maar de werkelijke hoofdrollen zijn er toch voor de mooie stemmen van Dave en Mandy en hun filosofische songs.

Bij het intieme optreden vorig jaar in TivoliVredenburg zei Mandy het zelf al. De banjo was voor haar een nieuwe uitdaging en ze zou en moest het instrument onder controle rijgen. Dave moet in het begin gek geworden zijn van haar eerste stappen op dit gladde ijs. Maar Mandy is er toch gekomen, op eigen kracht. Tijdens dat concert kreeg het publiek al een voorproefje van het op handen zijnde album.

Het album begint lieflijk met Mantra, waarbij de stem van Dave zwoel wordt ondersteund door Mandy. Het is een nummer dat aanzet tot bezinning en je op jezelf terugwerpt. Op het daaropvolgende Magnolia Tree wordt de contemplatieve sfeer vastgehouden. Zo wordt Off-Grid Lo-Fi geleidelijk aan een album waarop regelmatig een pasje teruggezet wordt om te kunnen kijken naar de essentie van het bestaan. Het duo uit de staat Washington is ijzersterk in het met woord en klank illustreren van taferelen waar je onachtzaam aan voorbij gaat. Met oog voor het kleine maken Dave McGraw & Mandy Fer weer grootse muziek met warme klanken die regelmatig food for thought biedt.