Joep Pelt in Theater Walhalla, Rotterdam 1 mei 2016

Van Mali tot Mississippi


Foto's: Arthur Winailan

Van Mali tot Mississippi is een theatervoorstelling over muziek. Het is dus geen muziekvoorstelling in een theater. Dat moet je wel even beseffen als je een kaartje hebt gekocht voor de nieuwe theatertournee van Joep Pelt. Daarmee is niet gezegd dat ons bezoek op een teleurstelling uitliep. Integendeel. Het werd een boeiende muziekavond die werd gepresenteerd door een aimabele man.

Een voorstelling over bluesmuziek, dat is immers de core business van deze Amsterdamse gitarist. En dan vooral de pure, oorspronkelijke blues, wat dat dan ook moge zijn. Om dat eens tot op de bodem te gaan uitzoeken, daarmee is Joep Pelt jarenlang bezig geweest door onder andere te reizen naar Afrika en de Verenigde Staten.

Joep Pelt raakte in zijn puberteit helemaal in de ban van de bluesmuziek. Hoe dat kon gebeuren vertel ik hier even niet, net zoals ik andere weetjes die hij ons deze avond vertelde hier niet ga prijsgeven, want dat zou de voorstelling behoorlijk spoilen. Nee, laat Joep het maar zelf vertellen. Hij kan dat heel goed. Hij boeit zijn publiek met verhalen over zijn reis naar Mississippi waar hij zijn uitetste best deed om in contact te komen met de toen nog in leven zijnde originele bluesartiesten. Het lukte hem en het leidde vaak tot bijzondere ontmoetingen die voor deze theatershow zijn omgezet in anekdotes. Joep slaagde er ook in met hen samen te spelen en van hen te leren. Dat gebeurde overigens ook in Mali, waar hij alles in het werk stelde om de grote Ali Farka Touré te ontmoeten.

Joep Pelt vertelt op een prettige en toegankelijke wijze over deze ontdekkingsreizen, waarbij een diaprojector zorgt voor de visuele ondersteuning. Schrik niet, het wordt geen dia-avondje zoals bij die ene oom, bij wie je steeds geeuwend op je klokje kijkt in plaats van naar de afbeeldingen op het scherm. Het gaat hier slechts om een halve slede met plaatjes, waarover heel veel valt te zeggen. Regelmatig schakelt Joep de projector uit om een lied te zingen of een verhaal te vertellen bij de andere attributen die hij heeft meegenomen.

Deze theatervoorstelling is een project waarbij Joep Pelt zich buiten zijn comfort zone begeeft. Het gaat hem echter goed af. De voorstelling biedt dan ook genoeg aanknopingspunten voor een vervolg. Het is bovendien een voorstelling waar je ‘rijker’ van word omdat het vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de blues, de muziek waarmee Joep Pelt onlosmakelijk verbonden is geraakt.