BJ Baartmans & Mike Roelofs - Ins Blaue Hinein


Continental Record Services

Gitarist BJ Baartmans en toetsenman Mike Roelofs kennen elkaar al geruime tijd. Maar nu pas is er met Ins Blaue Hinein een gezamenlijk album verschenen, volledig instrumentaal. Een album zonder woorden, dat is op zijn tijd wel prettig. Hoe serieus er ’gecomponeerd’ is, is mij wat onduidelijk, maar de zwaarte van de composities doet er eigenlijk niet zo toe. Het gaat hier om het samenspel van muzikanten die elkaar geweldig goed aanvoelen en bovendien is het het resultaat dat telt.

Het album is in twee dagen tijd opgenomen in Baartmans studio en waarschijnlijk is er flink geïmproviseerd, zoals de titel een beetje doet vermoeden. De sfeer is voornamelijk jazzy. Soms neigt de muziek richting Ry Cooder toen hij de muziek schreef voor de film Paris Texas. Een enkele keer meen je een flardje Focus te horen. Dat BJ Baartmans een meesterlijke gitarist is, dat wisten we al. Maar ook de kennismaking met Mike Roelofs bevalt uitstekend. Roelofs neemt twee van de elf composities voor zijn rekening, maar zijn muzikale inbreng is op zijn minst vijftig procent. Vooral ook omdat hij naast het spelen op de toetsen ook de drumstokjes vasthoudt. Daar doet hij mooie dingen mee.

Het album staat bomvol sfeervolle muziek die je soms zachtjes in slaap doet wiegen. Maar plots klinkt dan weer een gitaaruitbraak die je bij de les houdt. Ins Blaue Hinein bevat 11 mooie miniatuurtjes.