Queen of the Meadow - Aligned with Juniper


Tiny Room Records

Tijdens de zoektocht naar goede muziek wil je wel eens op een bijzonder album stuiten. Woorden als goed of slecht schieten dan te kort, want het gaat om iets anders. Sfeer bijvoorbeeld. Aligned with Juniper is zo’n album en Queen of the Meadow heeft een album vol sfeer en intieme liedjes uit de hoge hoed getoverd.

Toveren, daar is inderdaad een beetje sprake van op dit album met mistige en soms duistere teksten. De hele sfeer doet mij denken aan Alice in Wonderland, een beetje maar want dat verhaal is toch vooral speels. Op Aligned with Juniper staat een aantal liedjes waarin enkele duistere trekjes van de mens worden getoond. We horen over bezittingsdrang, vastklampen en gevangen houden zoals in het huiveringwekkende At Jack & Danielle’s.

Schepper achter de teksten is Helen Ferguson (F), die op haar 27e een gitaar kreeg en met het leren van de akkoorden een onbedwingbare schrijfbehoefte ontwikkelde. Het was Julien Pras, haar gitaarleraar, die haar stimuleerde en zie waartoe het heeft geleid: een huwelijk met hem en een album vol bijzondere liedjes. Julien Pras produceerde het album en begeleidde haar op vele instrumenten. Een leraar dus die zijn leerlinge verleidde, of was het andersom? Hoe dan ook, tussen beiden zijn onzichtbare krachten werkzaam, net als tussen vele andere mensen maar niet iedereen is zich dat bewust. En net daarover gaan de liedjes.

Fergusons stem klinkt dromerig en lief, met een laagje doffe vernis. Zij zingt eigenlijk zoals ze in haar liedjes schrijft over minnaars. Het klinkt allemaal verleidelijk maar let op: het gaat wel over geesten en spoken. Haar liedjes zijn de producten van een levendige fantasie, die niet altijd goed te duiden zijn. Dat zorgt dan weer voor de aantrekkingskracht, want wat is het leven toch saai als er niets te raden valt.

Queen of the Meadow is die zeldzame bloem tussen al die andere in de weide.