Joana Serrat - Cross the Verge


Loose Music

Spanje is niet het meest voor de hand liggende land als je denkt aan Engelstalige indiepop. Maar Joana Serrat, die met Cross the Verge een album heeft gemaakt dat in geen enkel opzicht aan haar vaderland doet denken, woont gewoon in Vic, in de nabijheid van Barcelona.

Joana Serrat is een Catalaanse zangeres die met haar derde album een stap verder zet naar waardering buiten haar landsgrenzen. Door te tekenen voor Loose Music zijn de uitvalswegen naar de rest van de wereld bereikbaar gekomen. Dit album is dan ook opgenomen in Canada, onder toeziend oog van producer Howard Bilerman, die eerder al met Arcade Fire grote sier heeft gemaakt. Bilerman produceerde overigens ook al haar voorgaande album (Dear Great Canyon, 2014). Hij doet haar stem omfloerst klinken, met iets van een galm.

Het genre kun je gerust indie noemen, soms gaat het richting pure pop. De muziek is toegankelijk en de begeleiding is top. Het zijn vooral ritmische gitaren die haar dromerige stem begeleiden, met daarbij de immer wiegende klanken van de pedal steel guitar van Gavin Gardiner (The Wooden Sky). Haar liedjes gaan over gevoelens en kennen een droeve ondertoon. Als Joana een keer een countrysnik laat horen (Solitary Road) hou je je hart vast voor een stijlbreuk. Maar het blijft gelukkig bij die ene keer. Ryan Boldt (The Deep Dark Woods) zingt prachtig mee in een donker duet op Black Lake, dat trekken heeft van het beste werk op Calexico’s Edge of the Sun. Een ander duet is dat met Neil Halstead op het vlotte Cloudy Heart. Alle liedjes zijn van eigen hand.

De muziek maakt mij nieuwsgierig naar haar vorige albums, om te kunnen ontdekken hoe zij zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar een volgend album, maar voorlopig kan ik met Cross the Verge nog wel even uit de voeten.

Dit filmpje uit 2014 geeft een goede indruk van de muziek van Joana Serrat. The Ballad of Lonesome Me staat niet op haar nieuwe album.