Eric Devries & BJ Baartmans op het terras bij Storytelling @ Culemborg, 3 juli 2016


Foto: Arthur Winailan

Een zomerzondagmiddag zomaar doorbrengen op een terrras in Culemborg, een klein stadje waarvan we niet eens wisten in welke provincie het lag (Gelderland!). Welk dwingend lot deed ons daartoe besluiten? Het waren er twee. In de eerste plaats zouden Eric Devries en BJ Baartmans er optreden, twee ‘singersongwriters’ voor wie we net zoveel respect hebben als hun carrières lang zijn. Maar een andere reden was het evenement zelf, georganiseerd door StoryTelling @..., naar een recept dat we niet kenden maar dat wel onze nieuwsgierigheid kietelde.

Want in Culemborg is het namelijk de gewoonte geworden dat elke eerste zondag van de maand twee artiesten, die elkaar niet per se hoeven te kennen, worden uitgenodigd om gezamenlijk op te treden en elkaar muzikaal uit te dagen. Maar vooral vertellen zij dan de verhalen achter hun liedjes, verhalen die nu eens vermakelijk zijn en dan weer een gevoelige snaar raken. Het leidt vaak tot verrassende sessies, vooral als de artiesten elkaar niet goed kennen. Uitdagen en aanmoedigen kunnen tot grootse prestaties leiden zoals we zagen op het EK voetbal waar de wisselwerking tussen het nationale team van IJsland en hun trouwe aanhang naar een sportief succes leidde.

Eric Devries en BJ Baartmans kennen elkaar door en door. Decennia lang treden zij regelmatig met elkaar op, de een in de band van de ander en andersom of gewoon samen in een andere band zoals op dit moment met Hidden Agenda Deluxe. Samen vormen ze een onwaarschijnlijk verbond tussen een Amsterdammer en een Brabander. Een verbond dat alleen maar kan werken met respect voor elkaar en een portie humor. Dat ze elkaar goed aanvoelen werd deze zondagmiddag in Culemborg goed duidelijk. Ook bleek dat ze al lang genoeg muziek maakten om prachtige anekdotes te kunnen vertellen, zoals over die onverwachte ontmoeting met David Olney in Amsterdam. De twee mannen speelden zondag op het terras van Theater aan de Slag een gevarieerde set waarbij een aantal nummers van het onlangs verschenen album Pan Alley Fever van Hidden Agenda Deluxe voorbij kwam. Dat gezelschap is als een sterrenteam waar de kwaliteit vanaf druipt en als je de kans krijgt om ze te zien, zoals op 30 september bij Acoustic Alley in Den Haag, moet je die pakken!

Zo’n StoryTelling @... in Culemborg kent inmiddels een trouwe aanhang. Als je er eenmaal geweest bent, wil je terugkeren. Dat is vooral gemakkelijk als je in de buurt woont. Zo is het evenement een ontmoetingsplaats voor mensen die van goede muziek houden. De trouwe bezoekers weten dat het programma dat samengesteld wordt door Walter Wilhelm altijd kwaliteit biedt. Ook is het doordrongen van het feit dat Nederland vele artiesten kent die qua naamsbekendheid omgekeerd evenredig scoren als hun muzikale kwaliteiten.

Culemborg, we komen daar zeker terug. Al was het maar om weer zo charmant te worden onthaald door gastvrouw Henriett Somlai, die prachtige pr-dingetjes voor StoryTelling @... doet.


Een mooi huiskamermoment was toen de bottleneck van BJ spontaan en goed in het ritme tegen een flesje Heineken aan lag te tikken.


Eric Devries, die zijn carrière begon met een optreden in Paradiso, voelt zich minstens zo prettig in kleiner verband.