Black Oak - Equinox

In deze zomerse komkommertijd is klein nieuws al snel groot. Daardoor zou je misschien denken dat het wonderschone Equinox van Black Oak profiteert van het uitblijven van albums die wel van belang zijn. Dit is niet het geval. Equinox is wel degelijk een album dat er geheel op eigen kracht mag zijn en dat ook zou opvallen in het piekuur van de albumreleases. Het is een helder en melodieus album dat klinkt als de lente (het verscheen dan ook enkele maanden geleden al). Je hoort de zuiverheid van bergbeekjes, het ontwaken van de ochtend en de stilte van de avond.

The Black Oak tokkelt heerlijk weg op de gitaren. En Geert en Thijs zingen mooi en zuiver hun liedjes, zowel solo als samen. Deze prachtige zangpartijen, die nog eens bijna verborgen aangevuld worden met de stem van Esther Postma, geven het album meerwaarde naast de relaxte wijze van muziek maken. De beide gitaren klinken ook zo fascinerend dat het bijna niet opvalt dat er nog door anderen wordt gemusiceerd. Mischa Porte hanteert subtiel de drumsticks (hij heeft ook een bijdrage geleverd aan de arrangementen) en Matthijs de Herder speelt op bas.

In hoeverre deze mensen permanent Black Oak vormen is nog maar de vraag. Toeren kunnen ze ook als duo, daarvoor is hun muziek boeiend genoeg. De kern van Black Oak bestaat namelijk uit Thijs Kuijken en Geert van der Velde, beiden frontmannen van respectievelijk I Am Oak en The Black Atlantic. Het zijn muzikanten die elkaar aanvullen en creatief stimuleren.

Volgens zeggen is Black Oak ook niet even een gelegenheidsproject. Nee, het is wel zeker de bedoeling om als band, naast hun eigen projecten, serieus verder te gaan zolang beider agenda’s dat toestaan. De komende periode is dat het geval en zijn ze o.a. op 8 oktober te zien Rotterdam. Wie van prachtige zang en speelse melodielijnen houdt, mag echt niet wegblijven!