Solicitor Returns - Matthew Logan Vasquez


DevilDuck Records

Solicitor Returns is het debuutalbum van Matthew Logan Vasquez. Deze muziek biedt in vergelijking met andere hedendaagse albums zo’n ander geluid dat je even denkt een verkeerde kamer te zijn binnengelopen. Dit vervreemdend effect komt doordat Logan Vasquez teruggrijpt naar muziekstijlen die hun waarde al hebben bewezen en deze mixt tot een portie eigentijdse retro. Solicitor Returns is daarmee een opvallend sterk muziekwerk geworden. Voor de oudere luisteraars zal veel vertrouwd in de oren klinken, ze krijgen een selectief en herkenbaar overzicht van de popgeschiedenis, met een groot hoofdstuk over The Beatles ten tijde van The White Album en Abbey Road. Ook Neil Young (& Crazy Horse), Pink Floyd en Lenny Kravitz hoor je soms voorbij komen.

In essentie is Logan Vasquez een zanger met een gitaar, die de liedjes weliswaar luid uit kan schreeuwen en als het moet ruig te keer gaat op de gitaar, maar ook ervaring genoeg heeft om op tijd op het rempedaal te drukken. Zijn muziek krijgt daardoor spanning mee maar ontspoort net niet. Op het album bespeelt hij nagenoeg alle instrumenten zelf en daarmee toont hij aan over een goed gevoel te beschikken voor de juiste sound van zijn rock- en popsongs.

De sound van Solicitor Returns is stoer. Logan Vasquez bespeelt loeiend en ronkend zijn elektrische gitaar, schreeuwt de liedjes vaak uit en ook de achtergrondzang is bij het maniakale af. Daar lijkt het nog helemaal niet op als het album opent met het titelnummer, een instrumental met monotoon hamerende keyboards als in een soundtrack van Philip Glass. Ook de afsluiter Tranquilo Muerte is een instrumentaal nummer, maar met een geheel ander geluid. Daartussenin bevinden zich acht gevarieerde songs met al die al dan niet bedoelde referenties naar de groten der popmuziek

Matthew Logan Vasquez komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hij maakt al vanaf 2005 muziek met de band Delta Spirit (Californië). In 2015 besloot hij, na terug verhuisd te zijn naar Austin, ook solo te gaan en kwam al snel met een EP, Austin, uit. Prompt daarna verscheen Solicitor Returns.

Hoewel Austin slechts vijf nummers telt, is het met een speelduur van dertig minuten toch wel meer dan dat. Het is een sterk debuut met een titelnummer dat de helft van de speeltijd in beslag neemt en waarin Logan Vasquez zijn biografie vertelt. Het is een monotoon lied met vette gitaren en een knipoog naar Neil Young. Op de andere tracks laat Logan Vasquez zien hoe zijn muziek moet klinken door alles zelf te spelen. Omdat ze Austin een EP noemen is Solicitor Returns dus zijn debuutalbum.

Matthew Logan Vasquez treedt 10 september 2016 op bij het Take Root festival in Groningen. Eerder is hij op 6/9 te beluisteren in Leiden (Q bus) en 7/9 in Utrecht (Ekko)