Danny Vera - The Outsider


Excelsior Recordings

Met The Outsider zet Danny Vera toch maar een vet uitroepteken achter zijn naam! Blijkt weer eens dat goede muziek echt niet van ver hoeft te komen, want binnen onze landsgrenzen wordt al heel lang uitstekende kwaliteit geleverd. En dat gebeurt in genres die lang niet altijd met onze roots te maken hebben. Ook Danny Vera (1977, Middelburg) toont dat met zijn nieuwe album aan. Want The Outsider is een solide album met veel rock ’n’ roll-liedjes tot aan rockabilly toe. Soms is er een country-uitstapje zoals in Loving Her Alone, een geslaagd samenwerkingsverband met Douwe Bob. De sound van het album is overrompelend, met hier en daar een galm over de rock ‘n’ roll-laag. Zet Danny Vera op een Amerikaans muziekfestival en niemand heeft door dat er een Zeeuw zijn kunstjes staat te vertonen.

Albumopener is Ghost, met stevige accenten en heldere dwarrelakkoorden op de elektrische gitaar. Strijkers duiken onverwachts op, ook op andere nummers. Ze klinken vanzelfsprekend en niet kitscherig, ook dat is verrassend. Het hoge tempo geeft het album een popachtig karakter. Daar is de elektrische gitaar ook debet aan met verwijzingen naar The Ventures en Dire Straits. Dat hoge tempo wordt afgewisseld met ballads. Na drie nummers is bijvoorbeeld het sorryliedje Easier That Way een akoestische rustpauze met een weemoedig klinkende mondharmonica.

In titelnummer The Outsider komt alles mooi samen. Het begint met die harmonica à la Supertramps School die trouwens al verwees naar de filmmuziek van Ennio Morricone. Met de strijkers à la Mantovani, het snelle ritme en die stem van Danny die klinkt als een mix van Elvis Presley en Roy Orbison is dit een van de prijsnummers van het album.

Het album kent veel variatie, zowel tussen als binnen de liedjes. Prima werk!