Phil Bee's Freedom - Memphis Moon


Continental Europe

Een album met heerlijke swingblues is het eerste studioalbum Memphis Moon van Phil Bee’s Freedom geworden. De mix van elektrische gitaren en Hammond orgel, gecombineerd met zwoele achtergrondzangeressen, zorgen voor een muzikaal broeierige sfeer die je niet direct met Nederland in verband zal brengen. Toch is hier een Nederlandse bezig met Phil Bee, die eerder de band King Mo oprichtte, achter de microfoon. En let wel: Memphis Moon is niet het eerste album, want debuteren deed de band met het live-album Caught Live.

De stem van Phil Bee doet denken aan - daar is de muziekstijl ook debet aan - Joe Cocker. Het is een stem met iets van gruis en viriliteit. De bluesy muziek klinkt heel democratisch, niemand eist een plek op de voorgrond. Hoewel, hoewel… er wordt zo fantastisch gitaar gespeeld dat de verleiding groot is iets meer lof dan democratisch verantwoord is toe te kennen aan Berland Rours en John-F. Klaver, beiden gitarist in de band.

Negen nummers zijn van eigen hand. Daartussen het ontroerende One Last Kiss, een van de mooiste songs ooit geschreven. Probeer je zakdoek maar te negeren als je dit nummer met die emotionele lading, de gedragen tonen van het orgel en die prachtige gitaarsolo van Berland Rours ondergaat (en natuurlijk niet te vergeten die heerlijke vocale ondersteuning van Nicole Verouden en Maartje Keijzer). Het album bevat een uur aan speeltijd en dat is zeker niet te lang.

Memphis Moon wordt gepresenteerd op zondag 18 september 17.00 in Club Vibes in Maastricht. Jammer voor mij, want daar kan ik helaas niet naar toe fietsen. Daarna toeren ze door het land, nog steeds niet op fietsbare afstand, want De Randstad slaan ze over. Die zondag in Maastricht, man man man, wat zou ik daar bij willen zijn!