Hidden Agenda Deluxe live bij Acoustic Alley, Den Haag 30 september 2016


Foto's: Arthur Winailan

Hidden Agenda Deluxe maakte vrijdag 30 september in het Theater in De Steeg hun Haagse debuut op het door een klein, maar betrokken gezelschap gewaardeerde podium van AcousticAlley. Gewaardeerd, want een ieder die er optreedt beschikt over grote klasse. Daar heeft Frank Bukkems een fijne neus voor. Alleen is die klasse vaak onbekend bij een groot publiek. Dat geldt ook voor Hidden Agenda Deluxe, een band die zich begeeft op het terrein waar blues en country elkaar met liefde en plezier omarmen. Deze band uit het zuiden des lands is weliswaar klein qua naamsbekendheid, maar groots in muzikale daden. Het publiek was dan ook blij met hun optreden, net als de band content was met het Haagse publiek.

Hidden Agenda de Luxe begint hun set met Call Me the Breeze, een uptempo nummer van JJ Cale, met een strak ritme. Het is een perfecte keuze om de show in het intieme theater, op steenworp afstand van de grote, schreeuwende broer Paard van Troje, te beginnen. Het maakt meteen enkele zaken duidelijk. In de eerste plaats beschikt deze americana-band in Gerald van Beuningen (bas) en Sjoerd van Bommel (drums en hij zingt ook nog en hoe! (en praten, dat kan ie ook...)) over een bovengemiddeld goede ritmische ondersteuning. Ook dat de band hun klassiekers kent, want het optreden telt nog een handvol prima uitgevoerde covers, naast het leeuwendeel van het eigen repertoire. En ten slotte dat die eigen nummers helemaal niet onderdoen voor die vlekkeloos uitgevoerde covers, met uitzondering dan van het inmiddels legendarisch geworden ‘volkslied’ van de americana, The Weight van The Band, Dat staat op eenzame hoogte.


De kern van Hidden Agenda Deluxe bestaat uit BJ Baartmans en Eric de Vries, die beiden al hun sporen in de popmuziek hebben achtergelaten. Afzonderlijk, met elkaar en in diverse andere verbanden maken zij al decennia lang muziek. Dit jaar hebben zij elkaar hervonden en in een creatief orgasme het mooie album Pan Alley Fever bij elkaar gespeeld. Nu heeft de band weer de tijd om het album te promoten via een tour langs de kleine zaaltjes. Kleine zaaltjes, want meer is helaas onmogelijk als het om kwaliteit gaat. Hoewel het mij voor dit viertal wel een uitdaging lijkt om, met concessies aan de eigen principes, een album in elkaar te draaien dat via slimme marketing een groot publiek behaagt en waarmee ze de Ziggo Dome met groot gemak vol krijgen en aldus een lange neus te trekken naar de commercie. Dat was overigens ook min of meer de kern van een opmerking van BJ Baartmans aan het begin van het optreden. Hij refereerde toen aan een speech van T Bone Burnett op AmericanaFest.

Een van die covers die ze spelen is Snow van Jesse Winchester. Het nummer staat op een nog te verschijnen kerstalbum die Hidden Agenda Deluxe samen met Carter Sampson (Oklahoma) in het heetst van de zomer heeft opgenomen. Er staan naast bestaande ook enkele nieuwe eigen kerstliedjes op. Het maakt nieuwsgierig, want probeer maar eens origineel te zijn bij zo’n beladen familiegelegenheid vol tradities, waarbij op het gebied van vrede, eenzaamheid en gebroken harten alles al minstens een keer gezegd is.

Het kwartet speelt een goede set, het publiek luistert muisstil en het eventuele verdriet van de nederlaag van ADO Den Haag bij PEC Zwolle wordt verzacht met de constatering van BJ Baartmans dat Ron Jans, trainer van PEC, een groot liefhebber van americana is. Muziek verzacht leed en goede muziek kan zelfs heel groot leed aan. Na afloop ging iedereen dan ook gereinigd en gelouterd naar huis.