DUDE - Give It Back

Onlangs werd DUDE geboren, een nieuwe rockband. Het is een huilbaby geworden die zich hoogst waarschijnlijk gaat ontwikkelen tot een adhd-puber, want met het volume en de energie van deze boreling kun je geen andere kant op. De band debuteert met de EP Give it Back, waarop zes nummers van eigen hand staan. Het klinkt stevig en solide.

Jan Kanis (gitaar) en Jean Monsou (drums) speelden in de jaren negentig beiden in de band Moonflower. Onlangs kwamen ze elkaar weer tegen. Jan Kanis had nog wat liedjes liggen en die begonnen ze samen uit te werken. Vervolgens voegden Francesco Colella (bas) en Marcel de Groot (gitaar) zich bij het duo. Aldus ontstond DUDE.

Het album begint in volle vaart met het titelnummer Give it Back, met een gitaar die rauw uit de boxen knalt. Vervolgens wordt met Fine Thing de vaart getemperd. Maar op Ride Baby Ride, een nummer met verschillende tempo’s, is het weer volop galop. Het is rock wat de klok slaat en de gitaar (eerst Marcel en daarna Jan) lijkt er vandoor te gaan. Maar op het eind haalt een sprintende Jean Mansou hem nog in.

Het zijn allemaal liedjes in de categorie ruigere poppy songs met veel ruimte voor gitaarwerk. Ze zitten goed in elkaar met rammelrommeldrums en gitaren die voortdurend op de loop gaan. De stem van Jan Kanis klinkt ruig en goed, maar ook de koortjes klinken goed hoor, ook al zijn ze in de productie wat naar achteren geraakt. Ze doen van doowoo en aaah. Op zulke momenten heeft de band die frisse sound van Britse bands die een mix van pop en rock spelen die zwaar leunt op gitaren.

In de gaten houden maar deze mannen.