Matt Harlan & Rachel Jones live bij Acoustic Alley, Den Haag 14 oktober 2016

Dat aan Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur 2016 wordt toegekend is tevens een erkenning voor de kwaliteit van songtekstschrijvers in het algemeen. Want op het gebied van de popmuziek zijn er wel meer met een groot schrijftalent. De naam van Gretchen Peters schiet me nu te binnen. Maar ook een songwriter als Matt Harlan maakt liedjes die tot de top behoren. Het zal niet verbazen dat Matt Harlan Dylan noemt als een van zijn invloeden. Beiden zijn songschrijvers die een verhaal vertellen, dus een stap verder zetten dan het beschrijven van hun eigen leed. Stuk voor stuk zijn het woordenschilders en klankmeesters.

Matt Harlan is geboren in Texas. Dan ligt algauw countrymuziek op de loer. Maar zijn muziek gaat toch meer richting Amerikaanse folk en alleen op zijn eerste werk zijn af en toe countryspoortjes te horen. Zijn drie eerder verschenen albums ontvingen al veel waardering. Nu is In The Dark, zijn vierde album uit.

Bij Acoustic Alley opent hij zijn Europese tour, samen met zijn vrouw Rachel Jones. Rachel is steeds een prominentere rol gaan spelen op de albums van Matt Harlan. Het werd onvermijdelijk om haar nu ook op de hoes te vermelden. Beiden zijn zangers met een prettige stem, Rachel heeft een warm heesje in haar keel, Matt lijkt soms op de jonge Dylan.

Ze kwamen rechtstreeks uit Houston overgevlogen. Of er sprake was van een jetlag konden ze zelf nog niet vaststellen, dat zou het concert uitwijzen volgens Matt. Maar de gitaar moest in elk geval wennen aan het grote temperatuursverschil.

Ze voelen zich thuis op het intieme podium van Acoustic Alley. Ze voelen zich sowieso thuis in Nederland, dat ze volgens Rachel al voor de vierde keer bezoeken. Het optreden heeft dan ook iets huiselijks, met ontspannen gekeuvel tussen de liedjes door. Ze toeren door Europa maar vooral door Nederland en zijn gedurende de Amerikaanse verkiezingen nog aan deze kant van de oceaan. Dan kunnen ze besluiten eventueel niet terug te keren naar de VS al naar gelang de afloop van de verkiezingen. Want wat er nu gebeurt met de verkiezingen is volgens Rachel angstaanjagender dan Halloween.

Het optreden liet een mooi overzicht van de vier albums horen, aangevuld met twee covers van zielsverwanten. Jeffrey Foucault bracht Slow Talker in en Waylon Jennings & Willie Nelson het duet I Can Get Off On You. Een mooie uitvoering hoorden we van Strangers On The Hill. Matt vertelde leuke weetjes over de ontstaansgeschiedenis van enkele songs. Zo schreef hij een lied tijdens een songschrijversweekend, waarbij de artiesten op basis van fortune cookies een lied moesten componeren en uitvoeren. Voor Matt was de opdracht om over zijn favoriete huisdier te schrijven. Hij schreef Walter en heeft er nooit meer een regel aan veranderd. Long Ride Home schreef hij speciaal voor Rachel, omdat zij tijdens een liefdadigheidsfietstocht geen goede muziek uit haar oordoppen kreeg. Met het mooie Mozart sloten ze het concert af. De afsluiter van de toegiften was het minstens zo fraaie en beschouwende Rearview Display. Daarna mochten ze hun hotel opzoeken.

Reken maar dat ze nog minstens een vijfde keer naar Nederland komen. En dat wij dat graag zien gebeuren.

Discografie:
Tips & Compliments (2010)
Bow & Be Simple (2012)
Raven Hotel (2014)
In The Dark (2016)