John Calvin Abney - Far Cries And Close Calls


Horton Records / Continental Record Services

Sommige goede albums dreigen ongemerkt te passeren. Far Cries and Close Calls van John Calvin Abney is er zo een. Het album kwam mij een paar maanden geleden onder ogen. In die tijd heb ik er een paar keer met genoegen naar geluisterd zonder erover te reppen. Nu het album ook door enkele radioprogramma’s is opgepikt, wordt het toch eens tijd om er een paar woorden aan te wijden. Want dit album verdient aandacht.

Far Cries and Close Calls is Abneys tweede album. Het verschijnt deze keer op Horton Records, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Continental Record Services. Alweer een album van CRS en alweer een album uit Oklahoma! Als je kijkt naar het grote aanbod dit jaar lijkt er veel in Oklahoma te gebeuren.

Abneys thuisbasis is Tulsa, maar hij maakt vele kilometers door de VS om zijn muziek uit te kunnen voeren. Dat vele reizen leidt soms tot oververmoeidheid en dat zat weer het maken van Far Cries and Close Calls in de weg. Uiteindelijk nam hij het album in maart van dit jaar in drie dagen tijd op, drie dagen waarin de agenda’s van iedereen die ermee te maken had heel toevallig een leemte vertoonden. In september kwam het uit.

Tien zelfgeschreven liedjes staan er op dit album en ze worden uitgevoerd door een multi-instrumentalist die overweg kan met gitaar, pedal steel, keyboards en harmonica. Als je naar de instrumenten kijkt zou je denken dat het een country album is geworden, want je hoort een fiddle, je hoort die pedal steel, je hoort die mondharmonica. Maar niets is minder waar. Ze spelen hun melodieën buiten het keurslijf van een genre. Het zijn gewoon tien heel goede popsongs geworden, die soms akoestisch worden uitgevoerd, met een enkele uitstapje naar rock.

Abney beheerst zijn vak. Hij schrijft en componeert goede songs en op vele nummers (o.a. Goodbye Temporarily) hoor je het prachtig samenspel van de verschillende instrumenten. Alle liedjes zijn van een constante kwaliteit, waarbij een handjevol net even die griffel verdient, zoals de opener Beauty Seldom Seen. Maar ook The Imposter en More Than Moonlight zijn fijne liedjes.

Far Cries and Close Calls is een van die opmerkelijke albums van 2016!

Titels
Beauty Seldom Seen
Goodbye Temporarily
Way Out
I'll Be Here, Mairead
Imposter
Jailbreak
In Such a Strange Town
Weekly Rate Palace
More Than Moonlight
Opportunity

Band
John Calvin Abney, acoustic guitar, piano, organ, harmonica, melodica, pedal steel, bells, 12-string guitars
Megan Palmer, violin, Wurlitzer, backing vocals
Cody Clinton, electric guitar
Patrick Ryan, drums, percussion
Aaron Boehler, bass
Isaac Alexander, organ
Jason Weinheimer, Nashville tuned guitar, backing vocals, tape noise

Engineered by Jason Weinheimer
Mastered by Carl Saff