AJ Plug - Chew Chew Chew


Eigen beheer

Op de valreep van 2016 verscheen een uitstekend bluesalbum van Nederlandse makelij. En we waren dat jaar al zo verwend met goede blues van Nederlandse bodem. Deze keer diende een zangeres zich aan met een geweldig bluesgeluid en een stem die nog het meest doet denken aan Janis Joplin en Beth Hart: rauw maar ook met veel gevoel. AJ Plug is de naam en wat kan deze vrouw de blues zingen! Als je dan ook nog weet dat AJ Plug ooit uit een kerkkoor is geknikkerd omdat ze te bluesy zong (en oké, misschien ook wel wat onwelvoeglijke taal gebruikte) dan voel je aan dat het wel snor zit met haar. Zo’n kerkkoor is immers voor engelenstemmetjes, de blues flirt met de duivel.

De muziek, allemaal eigen nummers, klinkt solide, haar stem doorleefd. Dat is al heel bijzonder. Haar band weet bovendien ook van aanpakken. De standaardbezetting (gitaren, bas, drums) wordt soms aangevuld met Kim Snelten, die met veel overgave op zijn mondharmonica een paar partijtjes meeblaast. Blikvanger is Frans van Steijn die de sologitaar voor zijn rekening neemt. Hoeveel goede gitaristen telt Nederland wel niet, denk je dan. Het lijkt - net als darten - een specialiteit te zijn van ons land. Van Steijn is een meester op dit instrument. Hij krijgt gelukkig genoeg ruimte om met zijn gitaarklanken zijpaden te bewandelen en dat is per slot van rekening wat wij luisteraars willen horen bij een bluesband.

Heerlijke muziek dus. Dit is de muziek die je in een kroeg wilt horen, luid op de achtergrond. Muziek bij een biertje en met genoeg volume om het malen van de borrelnootjes tussen de kaken te overstemmen, muziek ook waarin je jezelf helemaal kunt vergeten als je geen aanspraak hebt. Maar ook zonder band klinkt AJ Plug overtuigend hoor. Op YouTube zijn een paar video’s te vinden van akoestische sessies, alleen met gitaar en soms die vlijmscherp klinkende bluesharp van Kim Snelten.

Met band kun je AJ Plug bijvoorbeeld zien en horen op 15 januari in de North Sea Jazzclub.

You’d better bite the bullet baby,
Chew, chew, chew,
If you know what I mean,

zingt ze vilein op I See the Light, het eerste nummer. Wij weten nu precies wat ze bedoelt. Klasbak hoor, die AJ Plug.