Stephen Fearing - Every Soul’s a Sailor


Distributie: Lucky Dice Music

Stephen Fearing (1963) is geboren in Canada. Hij woont er na omzwervingen over meerdere continenten nu weer, maar dan aan de andere kust. In beweging zijn hoort bij deze troubadour. Ook in zijn muziek, want hij pendelt voortdurend tussen zijn solowerk en het spelen in een band. Dus als hij I learned to pack a suitcase as a child zingt, weet hij waar hij het over heeft.

En met de woorden

But I’m weary of living like a sailor
Drifting with the current in my veins
A man gets to feeling like a failure
When he’s looking for a place to drop the anchor once again

zingt hij over de toekomst, die voor Fearing qua verblijfplaats misschien altijd ongewis zal blijven. Dit citaat komt uit Red Lights in the Rain dat samen met de prachtige hoesfoto van zijn nieuwe album Every Soul’s a Sailor een raak portret van deze man vormt.

Het album opent heel sereen met Put Your Money Where Your Mouth Is, een lied waaruit zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt. De sfeer heeft iets weg van de laatste albums van Ben Watt, die ook heel zacht en mooi zijn songs brengt waarbij de elektrische gitaar gebruikt wordt om tierlantijnen aan te brengen. Fearing zingt hierop mooi met hoge uithalen en doet dat op zo’n manier dat je denkt dat hij die hoge noten niet gaat halen. Het lukt hem echter wel.

De vooral beschouwende songs zijn alle van eigen hand, soms in samenwerking met anderen. Het album heeft Fearing samen met David Travers Smith sfeervol geproduceerd. Het is muziek voor de fijne uurtjes. Maar pas op, niet elk nummer houdt je in een rustige, bespiegelende stemming. Want plotseling rockt Fearing zoals in Blow Hard Nation, waarin hij de luisteraars waarschuwt zich in tijden van verkiezingen niet te laten misleiden door mooie beloftes en grote woorden. Op twee nummers verzorgt Rose Cousins de gastvocalen. Zij doet dat in de geest van het album met een verstilde schoonheid en bijna onopvallend op de achtergrond.

Every Soul’s a Sailor is alvast een mooi begin van het nieuwe muziekjaar.