Meena Cryle & The Chris Fillmore Band - "In Concert"


Continental Blue Heaven/CRS

Meena Cryle (1977) is een Oostenrijkse blueszangeres. Ze heeft eerder al drie albums opgenomen. Vanaf Try Me, haar eerste album, werkte ze al samen met gitarist Chris Fillmore, een samenwerking die op In Concert nog steeds voortduurt. Meteen op het stoempende Bright Lights hoor je wat de hoesfoto doet vermoeden: het draait hier allemaal om haar stem en zijn gitaar. Een uur lang maken zij bluesmuziek van hoog niveau. De twaalf nummers zijn de afgelopen achttien maanden op verschillende plekken live opgenomen. In Concert is weer eens een bluesalbum waarop een imponerende zangeres te horen is en waarbij het een plezier is om een album lang de klanken van de elektrische gitaar te volgen.

In Concert bevat voornamelijk eigen nummers, maar ook enkele opvallende covers. I’d Rather Go Blind (Ellington Jordan & Billy Foster) is daar een voorbeeld van. Het nummer werd een hit in een schitterende uitvoering van Etta James, waarna het vele keren is gecoverd. Onder andere door Chicken Shack, met die prachtige, gepolijste stem van Christine Perfect. Het is de combinatie van toetsen en blaasinstrumenten die tot dan de muzikale omlijsting vormen. Op de versie van Beth Hart en Joe Bonamassa komt de gitaar nadrukkelijk in beeld. Dat zou je nu, met een soortgelijk koppel, ook weer verwachten. Op deze uitvoering hoor je dan ook een smekende Meena Cryle, maar een vette solo van Chris Fillmore blijft echter uit. Hij speelt verrassend ingehouden. Op een andere interessante cover pakt Chris Fillmore wel degelijk zijn beurt! Het nummer You Can Have My Husband (Dorothy LaBostrie) was ooit een hit van Irma Thomas.

Het album is een heerlijke aaneenschakeling van slowblues, bluesrock en blues ballads. De stem van Meena Cryle overtuigt, zowel in zijn rauwheid als in gevoel. Chris Fillmore laat op het eigen nummer It Makes Me Scream zien dat hij goed naar Stevie Ray Vaughan heeft geluisterd. Deze twee mensen vormen samen een uniek blueskoppel!