Orange Skyline - Things That I Hide


Caroline

Na een single (I Don’t Mind, 2012) en een EP (Rapture, 2015) komt Orange Skyline nu met een debuutalbum. Het wordt steeds groter zou je kunnen zeggen. Dat geldt ook voor de ambities van deze Nederlandse band. Daarbij zal Things That I Hide niet in het nadeel werken, want het album met tien indieliedjes, geproduceerd door Oscar de Jong (Kraak & Smaak), is warempel een geslaagd debuut. Live zal deze muziek zeker nog meer tot zijn recht komen. De combinatie van energieke muziek en bonkende beat staat op festivals garant voor een leuke tijd.

Eerlijk gezegd moest ik mijn gehoor bij de eerste beluistering goed afstemmen op hun sound. Ik verwachtte immers een gitaarband, maar hoorde synthesizermuziek. Na nog een keer luisteren kwam het goed. Die gitaar is er wel degelijk en soms zelfs ronkend aanwezig, maar de nadruk van toetsen is er beslist ook. Ze spelen een belangrijke rol in het bepalen van de melodieën en daarin toont de band zijn kracht. Eigenlijk is het de mix van gitaar en keyboard die het geluid bepaalt. De uitgekiende composities verrassen vaak met melodielijnen die zomaar lijken te ontstaan en de muziek een nieuwe weg in sturen. Je lijkt soms de hand van Danger Mouse te herkennen, ook wanneer de samenzang richting Bee Gees gaat. Maar het is dus Oscar de Jong die aan de knoppen zat en het album produceerde. De muziek roept qua sfeer in een enkel nummer herinneringen op aan The Beatles in hun laatste jaren, zowel qua samenzang als in de geest van musiceren.

Orange Skyline weet hoe je pakkende songs moet schrijven. De band is daarnaast een goed geoliede melodiemachine. Deze jongens zijn goed bezig!

Orange Skyline bestaat uit:
Stefan van der Wielen (zang)
Niels van der Wielen (gitaar, zang)
Simon Christiaanse (bas)
Mart Atema (drums)
Live speelt Lukas Münten mee op toetsen.