Help! Help! - Moon Moon Moon


Tiny Room Records

Een dezer dagen verschijnt het eigenzinnig klinkende album Help! Help! van Moon Moon Moon. De artiestennaam verwijst naar de sfeer van de nacht en dat gaat zeker op voor de muziek. Op dit debuutalbum wordt fluisterend gezongen alsof de rest van het huis niet wakker gemaakt mag worden. De muziek krijgt daarmee iets samenzweerderigs; je raakt betrokken bij een muzikale gebeurtenis waar geen ontkomen aan is. Dus moet je wel van het begin tot het eind blijven luisteren naar een mix van soms kakafonische klanken en lieflijke passages. Daarmee is Help! Help! een album geworden dat eerder het resultaat is van een fascinerend experiment in het laboratorium dan een gladjes klinkend indiealbum.

De muzikale sfeer roept bij mij het beeld op van een klein kind in een kamer draaiend aan een blikken muziekdoosje, terwijl door het geopende raam het geluid van spelende kinderen gecombineerd met het rumoer van landende ufo’s die blikken klanken proberen te overstemmen. Iets dergelijks. Het is de combinatie van zich herhalende patronen en vervreemde geluiden die boeit en je aandacht vasthoudt. De muziek doet daarbij een beetje denken aan Mike Oldfield (Tubular Bells) en Jacco Gardner, met een snufje Spinvis, die ook op zijn zolderkamertje alles alleen deed.

Achter de naam Moon Moon Moon schuilt supercreatieveling en alleskunner Mark Lohmann (23) uit Heerhugowaard. Lohmann beschikt over een slaapkamerstudio en een brein vol ideeën. Niet gehinderd door het dagritme van een kantoorbaantje werkt hij vooral ‘s nachts op ambachtelijke wijze aan zijn creaties. Zo heeft het album Help! Help! het daglicht kunnen zien. Het is uitgebracht op Tiny room Records, dat kleine platenlabel waarbij artiesten “die muziek uit liefde, passie en/of noodzaak maken” zo goed op hun plaats zijn.

Help! Help! is een fragmentarisch muziekwerk vol verrassende betoveringen geworden.