Dan Tuffy - Songs From Dan


Continental Song City

Op het openingsnummer van het interessante debuutalbum Songs From Dan deelt Dan Tuffy op niet mis te verstane wijze zijn visitekaartje uit. En dat ziet er niet fraai uit als je luistert naar wat deze Australische liedjesschrijver allemaal over zichzelf beweert. Want sinds hij - in 1983 - een band formeerde is hij alleen maar als mens te pruimen als hij op de bühne staat. Wie met zoveel overtuiging kan verkondigen dat hij verder een schurk is, toont aan dat hij een meester is in de vertolking. Het is ook nog eens een hele mooie geïnstrumenteerde song die begint met de tokkelende klanken van akoestische gitaren die halverwege onder een reggaeritme vergezeld worden door steeds meer instrumenten. Het wordt er ook nog eens een lekker klinkend nummer door, een van de beste songs van het jaar eigenlijk.

Zijn ironie is een sterk middel in zijn songs. Op Don’t Go Crying On My Shoulder blijkt dat ook nog eens op een andere wijze als hij op lieve toon maar tegelijkertijd in snoeiharde bewoordingen zijn lief duidelijk maakt dat het over is. Wat een venijn, zo’n boodschap gebracht die klinkt als een geruststelling. Lucie Thorne zingt mee alsof ze niets in de gaten heeft.

Die kristalheldere akoestische gitaren hoor je het hele album door en dat alleen al maakt het album de moeite waard. Op Stay True jankt dan ook nog eens zo’n pedal steel mee, die weliswaar later is toegevoegd. Want Songs From Dan is namelijk niet het resultaat van uitputtende studiosessies. In 2013 ontmoette Dan Tuffy - in Nederland - zijn landgenoten Matt Walker en Lucie Thorne en gezamenlijk hebben ze toen spontaan op een middagje zonder enig plan zes van de negen songs opgenomen. In een later stadium heeft Matt Walker de begeleiding op de nummers aangevuld met topmuzikanten uit Melbourne. Ten slotte heeft producer Zlaya Hadzich er in Nederland dit prachtige album van gemaakt, een album met negen songs waarmee Dan Tuffy laat zien dat hij een meester is in het verpakken van de bittere waarheid in een praline.