Saint Charlie - Lightning Over Velvet Evenings


Kroese Records

Saint Charlie is een viertal uit Nijmegen dat op 18 maart in poppodium Merleyn hun debuutalbum Lightning Over Velvet Evenings presenteert. Het is een cyclisch en thematisch album geworden met 11 songs die aan het thema love (L.O.V.E.) snuffelen. Cyclisch, want het begint zoals het eindigt, met een bijna geheel instrumentaal nummer dat mijmerend eindigt met de constatering dat ten slotte it all depends on love. Wat dat betreft is er enige gelijkenis met het debuutalbum van The Collectors uit de zestiger jaren. Stof genoeg om er flink mee aan het interpreteren te gaan, maar beter kun je gewoon luisteren naar de muziek die af en toe stevig klinkt maar vooral een pakkende sound heeft.

Dat geluid van Saint Charlie doet soms denken aan U2 met dat continue, energieke gitaarspel van The Edge. Saint Charlie heeft echter met Mark Velu en Mark van der Mee twee gitaristen in de gelederen die samen een nog voller/gevulder geluid produceren dan The Edge in zijn eentje moet bewerkstelligen. Luister maar eens naar het boeiende spel op Dreams, een nummer dat het meest in de buurt komt van U2.

Eigenlijk wordt meteen al op de albumopener It All Depends duidelijk dat die gitaren voorname rollen gaan spelen. Maar ook bas (Roel van Meurs) en vooral drums (Thijs Schamp) laten zich niet onbetuigd! Dat wordt nog duidelijker op Ordinary Sound (#2), met stoer klinkende ritmische gitaarlijnen. Pas op I Would Do THat (#5) blaast de band wat stoom af, maar weer zijn het die gitaren die continu rake noten afschieten. Op het eind van dat nummer komt iets van een stadionsound op de proppen, waardoor je je even af gaat vragen hoe ver de ambities van Saint Charlie reiken. Liquid Dreams is een instrumentaaltje dat aantoont dat de muziek zonder tekst minstens zo boeit.

De sound van Saint Charlie is vol en rijp en het is dan altijd weer de vraag in hoeverre de producer hiervoor verantwoordelijk is. Feit is wel dat het kwartet bewust gekozen heeft voor Guido Aalbers, die al een bijna oneindige serie artiesten heeft afgewerkt. Goede keuze hoor.

Lightning Over Velvet Evenings is een indrukwekkend debuutalbum geworden!