Slapout - EP of the Year

Cover van Slapout

In Lubbock, Texas, staat het Buddy Holly Center. Het is er gesitueerd in een voormalig depot van de spoorwegen. Naast de Buddy Holly collectie biedt het ook onderdak aan andere collecties en galeries, waaronder een Texas Musician Hall of Fame. Tevens is het een plek waar wel eens wordt opgetreden, zoals Paul McCartney dat deed in 2014. Het weemoedige lied Buddy Holly Center, over het verlies van de muziek, herinnert eraan hoe snel the best of times will pass. Het staat op het mini-album EP of the Year van Slapout, 'the band with more plans than time', een gezelschap uit Oklahoma.

Eigenlijk is 2016 het jaar waarop de titel slaat. Maar releasedata kunnen wereldwijd nogal verschillen. En shipping duurt natuurlijk ook lang. Hoe dan ook, EP of the Year is niet van meest recente datum. Toch is het de moeite waard er enkele woorden aan te wijden, want Slapout is een gedreven muziekgezelschap dat geschiedenis en roots op vernuftige wijze met muziek verweeft.

Slapout is ook de naam van een gehucht in Oklahoma met een hilarische geschiedenis, dat op zijn best tien inwoners huisvestte. Eigenlijk is het niet meer dan een benzinestation voor skiërs op weg naar Colorado en terug. Zoals het plaatsje een doorgangshuis is voor reizigers kent de band Slapout vele ex-leden. Momenteel bestaat de kern uit D-Mac (zang en snaarinstrumenten en teksten) en The Hughman (trombone, snaren en die bijzondere stem). De thuisbasis is Stillwater, Oklahoma.

Het is dus allemaal Oklahoma wat de klok slaat. Het is dan ook geen verrassing dat het nummer Powwows to Power Pop op hun album een hommage is aan (de muziek uit) die staat, een stemmig en gezellig nummer met trombone en toepasselijke gitaarloopjes. Het tekent de sfeer van het hele album, die heel relaxt is. Het doet herinneren aan onze eigen CCC Inc. die ook muziek maakte waar het plezier vanaf straalde en serieuze zaken relativeerde.

Dit is ook het geval met EP of the Year. Er staan zeven liedjes op met als thema’s de culturele geschiedenis van de Verenigde Staten en de liefde voor hun geboortegrond Oklahoma. Het is gemaakt door mensen met een grenzeloze muzikale passie.