Mercy John - This Ain't New York

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Butler Records

Het album This Ain’t New York is eigenlijk al een aantal weken uit. Veel gedraaid had ik het album nog niet, maar elke keer dat ik het wel deed, werd ik opnieuw overrompeld door de geweldige songs en de prachtige composities. Het is een album waarbij je versteld staat wanneer je hoort dat het een Nederlands album betreft dat gewoon in Eindhoven (met producer Gabriël Peeters) is opgenomen, zo Amerikaans klinkt het. De naam van Ryan Adams klinkt regelmatig als het op vergelijken uitdraait, maar zelf schiet mij een naam te binnen van een Amerikaanse artiest die (net als Mercy John) de laatste jaren een stevige reputatie aan het opbouwen is: Noah Gundersen. Al op het eerste (titel)nummer van het album is er gelijkenis met die krachtige stem van Gundersen. En als Kirsten Boersma er nog eens zachtjes bij fluisterzingt, is het net of Noahs zus Abby op de proppen komt.

Dit is voor zover ik weet het tweede album van de man die schuilgaat achter de naam Mercy John. Het vorige album verscheen onder de naam John Henry en was al een verrassend debuut met een behoorlijk Amerikaanse sound. Het haalde onze eindlijst van 2013!

Op Johns nieuwe album speelt gitarist Rolf Verbaant een grote rol. Op het droevige God Made an Awful Mistake is de gitaar als een onvermoeibare middenvelder die alle hoeken van het voetbalveld bestrijkt. Op het daaropvolgende The Rain soleert hij intens jankend. De achtergrondzang van Kirsten Boersma is stiekem eveneens een belangrijk ingrediënt. Maar de hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor Mercy John zelf, die met een goede stem, sterke songs en fraaie composities een mooi kunstwerkje heeft afgeleverd.

De twaalf persoonlijke liedjes op This Ain’t New York ontroeren. De instrumentatie is perfect. This Ain’t New York behoort tot de top-albums van 2017.

De band
Rolf Verbaant - electric guitar, pedal steel, backing vocals
Kirsten Boersma - piano, Hammond organ, backing vocals
Tom Zwaans - bass
John Maasakkers - drums, backing vocals