Babalong - Greatest Hits

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Tiny Room Records

Soms tref je het bijzonder goed met muziek voor op vakantie. Op de highway naar onze vakantiebestemming De Weerribben begeleidde Greatest Hits van Babalong ons in de auto. De muziek lokte bij de medereizigers verraste reacties uit. De negen nummers van dit debuutalbum Greatest Hits, een titel met een knipoog, zorgden verder voor een relaxte sfeer en opgeruimde bovenkamers.

Babalong is een duo uit de Randstad dat een album met perfect geproduceerde songs heeft gemaakt. Ze bereiken een geluid dat zo zuiver is als het heldere water van een rietplas in de Kop van Overijssel. Het album verschijnt op Tiny Room Records, een platenlabel dat een gladde productie niet als topprioritteit heeft. Eerder krijgen eigenzinnige artiesten er de ruimte om onbelemmerd aan hun muziekwerk te timmeren zonder de dwang te voelen om met een gladgeschuurd en diep gepolijst werkstuk tevoorschijn te komen.

Dat geldt dus ook voor Babalong. Maar deze jongens waren zo eigenwijs om deze keer zichzelf allerlei kwaliteitseisen op te leggen. Met veel genoegen kennelijk, want de speelsheid en spelplezier spatten er vanaf. Dat hoor je al op het eerste nummer. De elektronische en met pianoflarden gelardeerde klanken strelen wellustig het gehoor. Row On heet het, maar ze zingen On Row, en je weet dat het plagen is begonnen. Er volgt met Cannot een dromerig vakantiesfeernummer en daarna komen er nog meer liedjes die de zon toverachtig lijken te filteren over een waterrijk landschap. Hoogtepunt voor mij is Angular met zijn oosterse sfeer en roepende moslimmoeders. Dat laatste is mijn interpretatie natuurlijk.

Greatest Hits, daar is eigenlijk geen woord van gelogen! Babalong blijkt een goed gesmeerde melodieënmachine te zijn.