Jeff Finlin - The Guru in the Girl

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Continental Record Services

The Guru in the Girl van Jeff Finley is al enige maanden uit. Toch blijft hij hier terugkeren op de draaitafel. De muziek beschikt kennelijk over een geheimzinnige aantrekkingskracht, alsof je meegesleurd wordt in een complot.

Het album begint overtuigend met Her Love Will Light the Way en als de laatste klanken wegsterven vermoed je dat het volgende nummer alleen maar kan tegenvallen, want zo sterk openen vraagt om moeilijkheden. Toch is dat niet het geval. Want als Someday nog maar net begonnen is, en je weer die gitaren hoort over de gedragen klanken van een keyboard, besef je dat Jeff Finley hier bezig is met een ijzersterk album. Hier wordt voldaan aan de drie noodzakelijke voorwaarden voor een goed album: sterke songs, boeiende stem en kundige muzikanten.

Die stem is een fascinerend mengsel van droefheid, klaagzang en berusting. Laag in het midden vertelt hij ons over de verschillende kanten van het bestaan in het algemeen en zijn sores in het bijzonder. Een stem met karakter, maar ik weet inmiddels dat niet iedereen zijn stem waardeert; het blijft fascinerend hoe verschillend een stem kan overkomen bij de luisteraar. Stevig overeind blijft in elk geval de sterke begeleiding. Zo sober als Finley de akkoorden slaat op zijn gitaar, zo dartel klinken de gitaarklanken daarnaast. Het is BJ Baartmans die zijn instrumenten weer eens een sabbatical misgunt . Baartmans is ook verantwoordelijk voor de algehele productie en dat zorgt bijna altijd voor een mooi album.

In de herfst geeft Jeff Finlin, met BJ Baartmans, enkele concerten in Nederland.