Pauze

Beste lezers, de website gaat verdwijnen, althans in deze vorm. Het onderhoud ervan geeft te veel soesah. Misschien komt er iets anders voor in de plaats, misschien ook niet. Stukjes over muziek zijn nog wel te lezen op www.tekstenstek.nl.

2018, de jaarlijst

Deze keer beschikten we over vier individuele lijstjes. Alle vier noemden een ander album op de eerste plaats. We zien dat er ook verderop weinig unanimiteit bestond. Toch ziet onze lijst er niet exotisch uit. Onze conclusie is dan ook dat 2018 een goed muziekjaar is geweest zonder echte uitschieters.

01. Calexico -The Thread That Keeps Us, 49 punten02. Birds of Chicago - Love in Wartime, 3903. Gretchen Peters - Dancing with the Beast, 32

Hidden Agenda Deluxe & Oh Susanna - Angels in the Snow

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Continental

Mariah Carey uit de keukenradio horen knallen of Band Aid in een winkelcentrum horen galmen. Het is december en dat is een zware maand voor de muziekliefhebber. Gelukkig is er het nieuwe album van Hidden Agenda Deluxe. Deze band van onder de grote rivieren speelt hierop weliswaar ook kerstliedjes, maar dan op een deugmanier.
Dus als je op voorhand tegen de komende weken op ziet in verband met de wekenlange terreur van dezelfde kerstliedjes, dan moet je toch maar eens naar Angels in the Snow gaan luisteren

Maximé - Achterkant van Nederland

Hier had de coverafbeelding moeten staan

Deze nog jonge herfst is er al veel mooie muziek verschenen met veel puik werk uit het buitenland. Daardoor raken de kleine Nederlandse debuutalbums ondergesneeuwd. Achterkant van Nederland is zo’n klein debuutalbum. Klein omdat niemand ooit van Maximé heeft gehoord. Klein omdat zijn muziek niet snel opgepikt wordt door de media. Zo dreigt een muziekwerk waaraan vijf jaar is gewerkt geruisloos in het archief te verdwijnen om op het plankje leuk-geprobeerd-maar-geen-prijs-gewonnen te belanden.

Broeder Dieleman - Komma

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Snowstar Records

Broeder Dieleman kwam pas bij iets meer dan een dozijn mensen in beeld toen hij een verbintenis aanging met Snowstar Records. Dat was enkele jaren geleden. Hij schreef liedjes, zong ze en begeleidde zichzelf op de banjo, daarbij ondersteund door een aantal muzikanten uit zijn inner circle. Hij was een Zeeuw, volslagen onbekend, die zong met de tongval van zijn geboortestreek.

Martha Jane & The Talisman - Love Spells

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Baby Eagle Records

Zal het goed doen op festivals dacht ik zo toen ik naar Martha Jane and the Talisman luisterde. Dit trio maakt namelijk een swingende potpourri van blues, pop en grunge en nog wel meer stijlen ook, zoals je bijvoorbeeld een flard kunt horen van de swampblues van Tony Joe White. De harde kern van de band bestaat uit zangeres Martha Jane Settler, wier stem zwoel kan klinken als een kers in een kristallen kommetje met roomijs, en Maarten van der Grinten, die alle liedjes lardeert met fonkelende gitaarklanken. Eerder dit jaar verscheen deze EP Love Spells.

Jellephant & The Phantoms - Skeletons

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Brighter Records

Skeletons is een album dat muzikaal zowel terugblikt als vooruit kijkt. Maar vooral klinkt de muziek erg lekker en toegankelijk. Je kunt hiermee bij iedereen voor de dag komen, waarmee niet is gezegd dat het een allemansvriend is.

Meadowlake - Meadowlake

Hier had de coverafbeelding moeten staan

Meadowlake, een vijftal uit Groningen, debuteert met een intrigerende sound. Het is alsof er een deken van mist over de muziek heen ligt. De muziek klinkt zowel voor-het-grijpen als onbereikbaar. Het lijkt op toveren, het ontspinnen van een mysterie. Gitaar en toetsen weven op de tien nummers melodische patronen waarop, -onder of -boven bastonen zelfverzekerd klinkend hun eigen weg uitstippelen. De uitgesponnen melodieën en soms hypnotiserende, weggedrukte zangpartijen geven er een toverachtige sfeer aan.

Michael McDermott - Out From Under

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Continental

Het nieuwe album Out From Under van Michaell McDermott (VS) luistert als een verhalenbundel. Elke song vertelt een relaas en met elkaar vormen ze verhalen die er niet op uit zijn om de moed er in te houden. Voor vrolijke muziek moet je een winkel verder zijn. Het is een album waarop verschillende muziekstijlen zijn te horen die allemaal vallen onder de grootste gemene deler americana en ze worden gezongen met een stem ergens tussen Bob Dylan en Adam Ryans. McDermott timmert naast zijn solowerk ook nog eens aan de weg met de band The Westies, samen met Heather Horton, zijn vrouw.

Todd Tobias and Combo Qasam - Massabu Evening Entertainments

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Tiny Room Records

Bij een nieuwe release van Tiny Room Records moet ik soms wel even een beetje gaan verzitten om de juiste luisterhouding te vinden. Maar meestal wordt dat beloond met eigenwijze en met veel aandacht gemaakte muziekwerkjes. Zo ook bij het nieuwe album Massabu Evening Entertainments van Todd Tobias (bekend van o.a. Guided by Voices) en het mysterieuze Combo Qasam. Deze mensen maken muziek die bijna buiten de lijntjes klinkt maar weer niet op zo’n manier dat het de wenkbrauwen doet fronsen. Achteraf is dit album best wel toegankelijk, want uiteindelijk blijken de composities overzichtelijk te zijn met een wiskundige regelmaat en melodieën die betekenis geven aan het getal pi. Zeg maar gerust dat er sprake is van een buitenissige harmonie met eigenwijze trekjes. Het lijkt, door de aaneenschakeling van muzikale scènes in de liedjes, ook op een moderne variant van een klassieke compositie zoals de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky. De liedjes gaan met een zekere vaart voorbij en enkele zijn echt opzwepend (Lucy Kong). Pas bij een nummer als Atlantis of the Sands breekt iets van een toestand van rust aan.

Erwin Java verlaat King of the World

De wegen van King of the World en Erwin Java gaan vanaf 1 juni 2018 scheiden . Weliswaar zijn er dit jaar nog een paar optredens, maar Java heeft te kennen gegeven zich te richten op andere muzikale activiteiten. De band denkt na over opvulling van de opengevallen plek.

Laurence Jones - The Truth

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Top Stop Music/N.E.W.S. Distribution

De koude wind uit het oosten slaat je als een vrieskoude lap in het gezicht terwijl de ijsmeesters nauwlettend de dikte van het ijs in de gaten houden om als eerste een marathon op natuurijs te kunnen afroepen. Tevens probeert het zonnetje hardnekkig de lente aan te kondigen. Dit zijn de weersomstandigheden waarin The Truth van Laurence Jones verschijnt. Die omstandigheden passen ook heel mooi bij deze muziek die soms fris klinkt als de lente maar ook stevig kan zijn als winterse erwtensoep. Het is no nonsense muziek, eenvoudig van bezetting (gitaar, bas, toetsen en drums) en van structuur, met simpele teksten waarbij je geen exegeet hoeft te raadplegen om te weten waar het over gaat. Tien liedjes die een zekere vaart kennen, strak gespeeld ook.

Ad Vanderveen - Denver Nevada (Still Life)

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Continental Song City

Denver Nevada (Still Life) is een van de fijnere albums van het eerste kwartaal. Fijn is een beetje een raar woord, maar ik kan geen beter woord vinden dat de begrippen goed, sympathiek en prettig om naar te luisteren omvat. Dit is namelijk allemaal van toepassing op het zoveelste album van Ad Vanderveen, Nederlander met Canadese genen. Net als Ted-Jan Bloemen, die andere mix van Canada en Nederland, is Vanderveen van gouden klasse.

The Reverend Shawn Amos - Breaks it Down

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Put Together Music

Het eerste nummer begint heerlijk rauw met blikkerige zang en met als enige instrument een schurende mondharmonica. Een album vol Chicago blues denk je dan. Niet dus. Want het volgende nummer klinkt als soul en het slotnummer is pure gospel. Daartussenin hoor je ook nog r&b en funk voorbij komen en oké ook nog ergens een ietsiepietsie blues. Reverend Shawn Amos is echt wel een bluesman, maar de wereld is de laatste jaren op zo’n dramatische manier veranderd dat hij zijn zorgen daarover het best kan uiten met gospelachtige muziek.

Dayna Kurtz - Here vol. 2

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Kismet Records

Na Here vol. 1 kon het uitkomen van Here vol. 2 natuurlijk niet lang op zich laten wachten. Het gaat immers om liedjes die tijdens dezelfde tournee, door Nederland(!), twee jaar geleden zijn opgenomen. De liedjes lagen dus al op de plank. Omdat Dayna Kurtz binnenkort weer door Nederland gaat toeren is de Nederlandse release van Here vol. 2 gepland op 26 januari.

Dayna Kurtz heeft in Europa en zeker in Nederland meer succes dan in de Verenigde Staten, waarschijnlijk omdat ze te eigenzinnig is om commercieel succes na te streven. Er staan zes eigen nummers en twee covers op het nieuwe album en alle liedjes zijn stuk voor stuk van grote klasse. Engineer Randy Crafton heeft fraai werk afgeleverd; de songs klinken weelderig rijk in hun soberheid.

Inhoud syndiceren