Sinéad O’Connor – How about I be me (and you be you) *****

Na lang en geduldig wachten is hèt er dan eindelijk: het nieuwe album van Sinéad.

We laten de tussenalbums met Ierse traditionals en de reggae-albums even weg. Haar laatste popproductie is Faith and courage en stamt uit midden 2000.

4th and Vine is de openingstrack van het album. Leunend op een vrolijk reggaeritme onderbroken door een Afrikaans aandoende riff vertelt zij vrolijk over de nieuwe start in haar leven namelijk haar vierde huwelijk. Dat nog geen vier weken heeft geduurd maar inmiddels is alles weer koek en ei.

Track 2, Reason With Me, is al direct andere koek. De treurnis van het 'junkieleven' wordt verteld. Ondersteund met minimale instrumentatie wat de droefenis nogmaals verder onderstreept.

Celebrity cultuur wordt ter verantwoording genomen in de hymneachtige "VIP", terwijl het kindermisbruik in de rooms-katholieke Kerk wordt geconfronteerd met terechte woede en diepe verdriet in Take Off Your Shoes,

Op The Wolf is Getting Married horen we een volwassen vrouw huilen - hoe vluchtig - in geluk. De rol van de keyboard/piano, de gitaren en het gebruik van de cello maken dat de sfeer over het gehele album ingetogen en gevoelig is. Terwijl zij, Sinéad, er tevens in slaagt dat het album nooit te zwaar overkomt.

De enige cover op het album is John Grants Queen of Denmark en krijgt een intense agressieve begeleiding. De tekst wordt met de nodige dreiging gezongen. Ongetwijfeld gekozen en opgenomen in de drie weken welke zij doorbracht zonder de man uit het vierde huwelijk.

O'Connors comebackgeheim, zo blijkt, ligt in eenvoudige melodieën, listig lagen in haar muziek en haar nog steeds intacte Sirene en ongecompliceerde lyrische coupletten. Het album is een melodieus emotionele achtbaan, en het is spannend om dergelijk 'vitriool en verontwaardiging' te horen – incluis de kwaliteiten in het aanbod in de huidige popmuziek . Alles gevat in een open, organische productie van oude getrouwe drummer en haar eerste ex-man John Reynolds.

Beoordeling: *****