Mariecke Borger - Through My Eyes, ****


Soms, als je zomaar wat aan het snuffelen bent, kun je onverwachts de mooiste ontdekkingen doen. Zo stuitte ik onlangs bij de luisterpaal van vpro's 3voor12 op het album Through My Eyes van Mariecke Borger. Ik kende deze zangeres niet, maar dat zegt niet veel want er zijn veel relatief onbekende artiesten in Nederland die heel wat in hun mars hebben. Allen dromen van een doorbraak en zo'n luisterpaal van 3voor12, waarop albums enige weken in stream zijn te beluisteren, is daarbij een uitkomst. Maar zo'n album moet dan wel opgemerkt worden.

Het debuutalbum van Mariecke Borger vond ik ergens op het 'onderste schap', de plaats waarop bij voorbeeld bij Albert Heijn de Euroshop-artikelen worden geplaatst. Artikelen, die de winkel niet echt onder de aandacht wil brengen, maar die toch een plaatsje moeten krijgen. Blijkt Mariecke Borger zowaar een A-merk te zijn!
Vanaf het begin raakte ik geboeid door haar stem. Vergelijkingen maken met andere zangeressen is altijd een delicate kwestie en voor je het weet wordt een artiest in een hokje geplaatst. Maar de sfeer van haar liedjes deed me wel een beetje denken aan de muziek en de stem van - ik durf het bijna niet te zeggen - Sandy Denny (Fairport Convention, Fotheringay). Muziek die dus duidelijk in de folkhoek zit.
Als je kijkt naar de begeleiding op sommige nummers, waarop violen en een steel guitar te horen zijn, zou je ook kunnen opteren voor country, maar de kleur van Marieckes stem - zo anders dan Ilse de Lange - houdt dat genre toch ver weg.
De elf liedjes op het album gaan stuk voor stuk over relaties tussen mensen, vooral de liefde en het falen ervan. De problemen van de wereld worden zeker niet aangekaart. Je zou dat een gemis kunnen noemen, maar aan de andere kant is het onvoorstelbaar dat je met een gevoelige stem als die van Mariecke zingt over de opwarming van de aarde of de burgeroorlog in Syrië. Nee, haar soms breekbare stem leent zich bij uitstek voor liedjes met intermenselijke onderwerpen. De zielepijn weet ze doeltreffend over te brengen en als je goed oplet hoor je zelfs af en toe nog het lijden.
De begeleiding (dobro, steel guitar, violen, banjo) dringt zich niet op. De muziek is mooi om naar te luisteren maar staat overal in dienst van de zangeres. Zo is Through My Eyes een prachtig ingetogen album geworden.
Mariecke Borger blijkt uit een muzikaal gezin te komen. Het album is thuis in de woonkamer opgenomen, met medewerking van haar minder onbekende broer Johan en haar vader met af en toe een bijdrage van een muzikale verwant (Bertolf, de strijkers van Kyteman). De opnames werden in 2011 afgerond en kennelijk was het niet eerder gelukt om het uit te brengen. Onlangs verscheen het album op het Volkoren label.
Een echte aanrader!