Jesse Dee - On My Mind, In My Heart, ****


Jesse Dee is een soulzanger met blauwe ogen uit Boston. Vier jaar geleden debuteerde hij met Bittersweet Batch, waarna het stil bleef in de studio. Wel was hij veel aan het toeren met de groten der aarde - o.a. Al Green, Solomon Burke en Bettye Lavette - waarbij hij veelal het voorprogramma mocht verzorgen.
Dat deze blanke Amerikaan met zwarte stem zijn klassiekers kent is meteen al duidelijk te horen op het openingsnummer On My Mind, In My Heart dat onmiddellijk herinneringen aan Sam Cooke oproept.
De arrangementen op het album klinken zoals we dat in de 70'er jaren gewend zijn uit de studio's van Stax of Muscle Shoals. I Won’t Forget About You bijvoorbeeld zou toen ook door Mel & Tim gezongen kunnen worden.
Op The Only Remedie hoor je Jesse Dee razen in een vocale achtbaan onder begeleiding van muziek in de stijl van Joe Tex.
Wat is A Boy Like Me To Do lijkt dan weer op een imitatie van Wilson Pickett door Little Anthony. En sporen van Screamin' Jay Hawkins zijn te horen op Sweet Tooth, dat overigens verrijkt wordt met een prachtige, schorre tenorsaxsolo van Timo Shanko. Na dit ruige nummer komt de mooi ingetogen gezongen ballad Boundary Line waarop de invloeden Solomon Burke sterk aanwezig zijn.
Het album wordt afgesloten met Stay Stronger, wat een vrolijke hymne is geworden in de stijl van Little Miltons We Gonna Make It.
Dit album bevat elf goede soulliedjes, hier en daar gelardeerd met funk, van eigen hand. Het is geweldig om te horen hoe hij een frisse kijk op de klassieke soul zet. Duidelijk is dat Jesse Dee een begenadigd songschrijver en een uitstekende zanger is.
Hopelijk kan hij met dit album bereiken dat dit genre door een groot publiek opnieuw wordt gedragen.