Townes van Zandt - Sunshine Boy, ***(*)

Net wanneer je denkt dat het eigenlijk niet meer mogelijk is om nog eens een zoveelste postuum album van Townes van Zandt uit te brengen, verschijnt deze week de dubbelaar Sunshine Boy; The Unheard Studio Sessions & Demos 1971 - 1972.

Daar is natuurlijk helemaal niets op tegen want van tijd tot tijd moet iedereen eraan herinnerd worden wat een ongelooflijk goede dichter, verteller en songwriter Townes Van Zandt was.
Sunshine Boy is een dubbel-CD met 28 liedjes. De opnames dateren uit de periode 1971-1972 en bevaten grotendeels overbekende nummers in een ander jasje gegoten.
De eerste cd bevat studioversies en de tweede CD de demos. Een paar titels komen dus dubbel voor, maar als ze mooi en poëtisch zijn als To Live Is to Fly - in 2012 nog door Wade Bowen en Guy Clark gecoverd - dan vind je dat natuurlijk niet zo erg. Ook het overbekende nummer You're Not Needed Now krijgt, omdat het in deze uitvoering klein wordt gehouden, er meer gevoel bij.
En voor degenen die alleen Townes van Zandt kennen van zijn overbekende liedjes: Poncho & Lefty, beroemd geworden door het duet van Willy Nelson & Merle Haggard en de versie van Emmylou Harris, wordt hier uitgevoerd zonder strijkers en blazers. Een opvallende track is de cover Dead Flowers van de Rolling Stones. Townes’ versie was jaren later te horen in de film The Big Lebowski en hier horen we ‘m liefst twee keer!
Drie nummers zijn nooit eerder op CD verschenen. Het titelnummer Sunshine Boy, Diamond Heel Blues en de traditional Old Paint, dat ooit prachtig gecoverd werd door Linda Ronstadt.
Deze drie liedjes maken de aanschaf van het album nog net de moeite waard . De overige liedjes voegen niet veel toe aan het al zo uitgebreide repertoire van Townes van Zandt.
De volgorde van de nummers is perfect uitgekiend op dit album; het is onmogelijk om tijdens het luisteren op de stopknop te drukken!