Guy Davis (featuring Fabrizio Poggi) - Juba Dance, ****(*)

Guy Davis (1952) behoort nog steeds tot de prominente hedendaagse bluesartiesten. Met zijn ruime staat van dienst als 'recording artist' – zoals dat zo lekker bekt in het Engels- hoeft hij niets meer te bewijzen. Keer op keer oogst hij grote waardering voor zijn buitengewoon adequate vertalingen van stokoude bluesvormen naar de hedendaagse blues. Hij is gitarist en banjospeler, songwriter en acteur. Door de jaren heen is hij genomineerd voor negen Handy Awards (Blues Music Awards) en heeft hij zich ingezet voor de heropleving van de traditie van de akoestische blues. Een flink dozijn uitstekende releases heeft hij al op zijn naam staan inclusief het sublieme live-album Guy Davis on Air (2007) en het absolute 'must-have' album The Adventures of Fishy Waters (2012).

In dit rijtje hoort ook zijn nieuwe album Juba Dance thuis. Want weer is de man er in geslaagd om een puik album af te leveren. Voor degenen die hem kennen is er niets nieuws onder zon wat betreft zijn doodeerlijke benadering van de originele bluessong. Eigen nummers worden daarbij afgewisseld met sublieme covers.
Op dit album wordt hij bijgestaan door de meesterlijke mondharmonicaspeler en co-producer Fabrizio Poggi, bekend van onder anderen Otis Taylor en Eric Bibb. Samen laten zij op Did you see my Baby hun instrumenten in dialoog gaan met Guy’s warme stem waardoor de muziek er een spannende laag bij krijgt. Op See That My Grave Is Kept Clean (Blind Lemon Jefferson) zingt hij samen met The Blind Boys of Alabama op gospelachtige wijze een lied van een ongekende schoonheid.
Het is niet het enige kippenvelmoment op dit album. Ook Muddy Waters' My Eyes Keep Me in Trouble en Blind Willie McTells Statesboro Blues worden knap vertolkt. Zijn virtuoze banjospel is te horen op het swingende titelnummer Dance Juba Dance met zijn indrukwekkend, snel en inventief claw-hammer banjospel!
Samen met Lea Gilmore in het trage Some Cold Rainy Day brengt hij een mengeling van blues en gospel. Dit is puur genieten!

Juba Dance is een opmerkelijk album met een zeer rijk en mooi akoestisch geluid. De ware liefhebber van moderne akoestische blues zal keer op keer opnieuw naar dit album teruggrijpen. Een bescheiden meesterwerkje! Daarom is dit album voor mij ook het bluesalbum van deze maand.
Een warm welkom in deze koude dagen!