Agnetha Fältskog - A, **(*)

We worden er niet warm van


"A" is het vijfde solo-album van 'die blonde' van ABBA en sinds 2004 haar eerste album met origineel materiaal, waaronder een nummer dat ze samen schreef met Jörgen Elofsson. Deze vermaarde producer en songwriter, die ooit met Britney Spears, Kelly Clarkson en Celine Dion heeft gewerkt, heeft een groot stempel op dit album gedrukt.
Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, te hoog misschien. Want na het uitbrengen van haar voorlaatste album My Colouring Book heeft zij gezegd nooit meer te zullen gaan zingen. Het was dezelfde Elofsson die haar toch over de streep trok. Mijn verwachtingen heeft zij met dit album jammer genoeg niet kunnen waarmaken. Op haar stem is absoluut niks aan te merken: die is zuiver, herkenbaar en gepolijst zoals wij dat van Agnetha uit de ABBA-tijd kennen. Maar aan die periode wil ze niet meer worden herinnerd, zelfs niet met veel geld want de groep wimpelde onlangs een aanbod van 1 miljard af voor een serie van reünieconcerten. Zij wil als Agnetha en op eigen kracht haar muziekcarrière vervolgen en niet teren op het succes van ABBA.
Ik heb dit album een aantal keren beluisterd op verschillende tijdstippen en locaties om een gedegen indruk te kunnen krijgen. Helaas heb ik geen kippenvelmomenten kunnen ontdekken. Een paar nummers kun je omschrijven als dertien in een dozijn met in gedachten de vraag: heb ik dit niet al eerdergehoord? Zelfs het nummer I Should’ve Followed You Home, waarop zij samen met Garly Barlow zingt, voegt bitter weinig toe aan het geheel. Het dieptepunt is Dance Your Paint Away dat me aan de producties van Robert Stigwood doet denken en dan bedoel ik het hier niet als een aanbeveling. Mogelijk is zo'n lied goed genoeg als inzending voor een volgende editie van het Eurovisie songfestival .
Alleen de nummers When You Really Loved Someone, dat ook als single is uitgebracht, Bubble, een lekker zoetsappige ballade om bij te zwijmelen en haar eigen geschreven nummer I Keep Them on the Floor Beside My Bed zijn wel de moeite van het beluisteren waard.
Heel veel Agnetha/ABBA fans zullen het waarschijnlijk niet eens zijn met wat ik schrijf. Maar zelf ben ik ook zo'n fan en ik verwacht van Agnetha absolute kwaliteit! Dit is een album om snel te vergeten.