Gabrielle Aplin - English Rain, ***(*)

Houd dit YouTube-kanon in de gaten!

Gabrielle Aplin verwierf grote bekendheid in Engeland nadat haar YouTube filmpje The Power of Love werd geselecteerd als soundtrack voor de kerstadvertentie van het warenhuis John Lewis. Maar al ver voor deze doorbrak was zij - vanaf haar veertiende - al bezig met het schrijven van muziek en het opzetten van haar eigen platenlabel Never Fade Records. Drie jaar geleden plaatste ze haar eerste folkcomposities naast enkele covers op YouTube en zo groeide ze gestaag uit tot een fenomeen met meer dan dertig miljoen bezoekers. Maar het duurde toch nog een aantal jaren eer zij haar liedjes met dit debuutalbum English Rain durfde uit te brengen.

Het album is een mix tussen pop en folk geworden met - op een enkele cover na - zelf geschreven liedje die stuk voor stuk door haar engelachtige stem een dromerige sfeer krijgen.
Op dit album speelt zij verschillende instrumenten, onder andere piano en gitaar, zelf. Het bekendste nummer op dit album is The Power of Love, een cover van Frankie Goes To Hollywood. Op Please don’t say you love me is Aplin op haar best.
Het is een geslaagd debuutalbum geworden met goede liedjes, maar toch ook met iets te herkenbare melodielijnen. Daardoor is het net niet meer dan een goed singer/songwriters-album geworden. Ach, er blijft altijd wel wat te zeuren.
Houdt dit meisje uit England toch maar in de gaten, zou ik zeggen.