Patty Griffin - American Kid, ****(*)

Druk gerust op de repeat-knop!

Voor een ieder die Americana een warm hart toedraagt is het beluisteren van American Kid, het nieuwe album van Patty Griffin, een absolute must. Haar laatste album met eigen nummers, Children Running Through, dateert alweer van zes jaar geleden. In 2010 bracht ze nog wel een indrukwekkend gospelalbum uit dat bekroond werd met een Grammy. Datzelfde jaar vervulde Patty ook nog een sleutelrol in Robert Plants Band of Joy project; ze gaan als een paar door het leven.

Nu is ze weer terug op het vertrouwde pad van de country-folk en zingt ze als vanouds haar eigen kunstzinnige liederen. Het openingsnummer is het weemoedig geestelijk en openhartig Go Wherever You Wanna Go, over de dood van haar vader. In een reeks van poëtische beelden probeert ze over te brengen dat het OK is om alles los te laten en naar de andere kant over te dragen met teksten als "Fly up to the moon and say hello now" en "Go to where the time’s wound all the way down".
Hypnotiserend is het duet dat ze samen met Robert Plant zingt op Ohio en ongewone harmonieën zijn te horen op Highway Song. Beide songs hebben ze ook samen geschreven en duidelijk is de invloed van Raising Sand, het album dat Robert Plant samen met Alison Krauss opnam (2007).
Ze sluit haar album af met het zoet-treurige Gonna Miss You When You're Gone waarin oude jazzakkoorden gecombineerd worden met een achtergrond van rondspokende, aanhoudende toetsenborden.

Op dit album wordt Patty grotendeels gesteund door Cody en Luther Dickinson van de North Mississippi Allstars, muzikanten die ze kent van haar periode met het Band of Joy project. Tezamen met Craig Ross als co-producer wordt veel ruimte geboden aan een grotendeels akoestische mix met de intieme stem van Patty waarbij drums en percussie tot een minimum beperkt blijven.

Na het beluisteren van American Kid kun je alleen maar de conclusie trekken dat haar werk zowel verrassend als meesterlijk blijft. Het is een van de beste platen van Patty Griffin en misschien wel een van de beste Amerikaanse folk-albums van de laatste tijd. Als je na het horen van dit album het idee krijgt dat het album toch wel snel voorbij is dan heb je maar één keus: de repeat-knop. Dit album zal niet vervelen!