JJ Grey & Mofro - This River, ***(*)

Luister naar deze mannen, maar ga ze vooral zien!

Florida, de staat waar je niet moet zijn (bron: Leo Blokhuis), de Costa del Sol van de VS waar gepensioneerden wachten op hun dood en waar niets meer gebeurt dan dat de zon opkomt en weer ondergaat. Dat Florida, daar komen JJ Grey & Mofro vandaan, uit Jacksonville om precies te zijn. Ik ben geneigd om Leo Blokhuis te geloven, maar JJ Grey is dan wel de uitzondering die de regel bevestigt.

De stem van JJ Grey is als grind. En de blazers uit zijn band, een saxofonist en een trompettist, spelen alsof ze rechtstreeks uit de Stax-studio's komen. De combinatie van de twee zorgt ervoor dat de muziek van JJ Grey & Mofro klinkt als soul. Maar sporen van funk en southern rock zijn er ook in te ontdekken. De muziek is geheel in overeenstemming met de locatie, het zuiden van de Verenigde Staten.

Op The River, het achtste album van de immer op waardering wachtende JJ Grey, staan tien liedjes die een variatie bieden op het gebied van soul, rock en funk. Ook staan er twee ballads op, de Ballad of Larry Webb, een eerbetoon aan de eenvoudige man, simpel van geest maar met een hart van goud, en het titelnummer This River, over hemzelf, staand bij een rivier, de plek bij uitstek om je leven te overdenken.

Het album opent met Your Lady, She's Shady waarmee meteen de toon wordt gezet. Na het aftikken op de snare drum barst het geweld los en hoor je die grauwe stem begeleid door rondspringende basnoten, een scheurende sax en vette gitaren. Met een snerpende mondharmonica zet JJ Grey himself zijn stempel op de muziek die doet denken aan het beste van Wet Willie.

Alle nummers zijn eigen composities en wederom vraag je je af waarom uitstekende muzikanten zo onbekend kunnen zijn. Hoe dan ook, dit album is een goede kennismaking met zijn muziek. Beter nog is ze live te zien spelen, want ze hebben inmiddels een grote reputatie opgebouwd als liveband; voor hen is het podium belangrijker dan de studio.
JJ Grey & Fume spelen op 12 juli op North Sea Jazz.