Bart van der Lee - Songs for the Heathens or Dying, ****

Stemmige muziek voor de herfst en winter

Met de release van Ballads for the Heathens or Dying , het tweede album van Bart van der Lee, kan de herfst nu echt gaan beginnen. De lichte liedjes van de zomer mogen de la in om zo plaats te maken voor de 'zwaardere' thematiek van de singer/songwriter uit Utrecht met de donkere, krakende stem. Waarmee niet is gezegd dat het album een en al mineur is. Nee, er staan ook optimistische liedjes op het album, liedjes waar hoop en geluk vanaf stralen. Toch is er geen zanger die zo droevig vrolijk kan zijn en zo lieflijk kan klagen als Bart van der Lee.

Een van de rode draden op het album - de albumtitel verraadt dat al - is een op zijn zachtst te zeggen verwijdering van het geloof van zijn ouders. Wat dat betreft kun je Bart van der Lee zien als muzikale variant op Franca Treur. De twijfels die hij in de loop der tijd heeft opgebouwd over zonde, boete en verlossing zijn alleen maar toegenomen en komen op filosofische wijze tot uitdrukking op enkele liedjes.

Het album begint met omgekeerd opgenomen klanken die het dwarse karakter van de tekst van A Mother's Song benadrukken. De stoere elekrische gitaar daarboven klinkt als kerkklokken en als Bart begint te zingen met Look at all this damage done weet je dat het geen vrolijke boel gaat worden. Ook al klinkt het lied verwijtend, de zalvende stem van Anne-Fleur Starreveld verzacht de pijn.

Ook op het afsluitende A Waste Of Life, over de valkuilen van het geloof, moet de moeder het ontgelden. Het begint met trompetklanken van Joel Grimberg die à la The Last Post een begrafenissfeer weten op te roepen en voor een kippenvelmoment zorgen. Het is het lied waarmee Bart expliciet het geloof van zich af zingt, want waar heeft al dat vrome gedoe eigenlijk toe geleid? Maar tussen deze twee moederliedjes in klinken ook andere registers. Drown In These Arms is een lied vol hoop, zorgzaamheid en betrokkenheid met de prachtige, zangerige viool van Violet Meerdink. Reign In My Heart is een ode aan een geliefde met een mooi blaasarrangement. Het is een van de mooiste liefdesliedjes in jaren.

Het album kent een typisch geluid. Piepjes, knarsjes en schurende tuinhekken doorvlechten de stemmige muziek. Die zit goed in elkaar met naast de eerder genoemde instrumenten ook nog een schorre saxofoon (Thomas Delfgaauw) die op In The Woods Upon A Hill heerlijk meejankt met de tekst.

Bart van der Leer schreef alle teksten en speelt zelf gitaar. De uitgekiende productie was ook deze keer in handen van Stefan Breurer (I AM Oak).
‘Ballads for the Heathens or Dying’ is een verrassend en bijzonder album geworden.
Releasedatum: 6 september 2013