I Am Oak - Ols Songd, ****

De dragelijke traagheid van de muziek


Snowstar Records

Al na de eerste akkoorden op de akoestische gitaar van albumopener I am sound voel je dat het wel snor zit met Ols Songd, het nieuwe album van I Am Oak. Je weet bijna zeker dat na een paar tellen de warme stem van Thijs Kuijken gaat klinken, dat je nog een rondje van de grote wijzer moet wachten eer Tammo Kersbergen op zijn drumstel het ritme komt ondersteunen, met verdekt in de coulissen opgesteld Stefan Breuer op bas. Je gaat ervan uit dat Robby Wouters op zijn elektrische gitaar regelmatig het bouwwerk helpt afmaken, een bouwwerk dat ook bestaat uit de continue klanken van een keyboard op de achtergrond. Dat ze Thijs gaan bijstaan met zang, prachtige samenzang waarbij bij tijd en wijle- helaas te weinig wijle- de paradijslijke stem van Aino Vehmasto zal doorklinken. Opbouwen noemen we dit en dat heeft I Am Oak goed in de vingers zitten. Daardoor al is het luisteren naar Ols Songd een waar genoegen.

Die stem van Thijs! Die doet zo denken aan de geborgenheid van een warm bed. Het schept een eigen bedje van vertrouwelijkheid door die diepe, warme klank. Zo moet een oude eik klinken, dat kan niet anders! Toen ik die stem voor het eerst hoorde wist ik niet welk gezicht er bij deze zanger hoorde. Ik probeerde mij er een voorstelling van te maken, maar zag geen mens verschijnen. Eerder geografische einders. Azië misschien? Zou hij er in een vorig leven hebben gedwaald over toendra's, steppen, bamboevelden en er door sawahs hebben gewaad? Een vorig leven, filosoferen daarover, dat is ook helemaal de sfeer van I Am Oak. Inmiddels weet ik hoe Thijs eruit ziet. Niks exotisch. Op straat loop je hem zo voorbij en je denkt hoogstens: o ja, dat is die jongen die de computer kwam repareren.

De muziek is in karakter ook die van Azië: het idee van onthaasting en de eeuwige herhaling alsof de tijd geen rol speelt. Een niet-westers perceptie. Je wordt meegevoerd op een reis in een ander tempo dan je op een doordeweekse werkdag gewend bent. In zo'n geval kun je er als luisteraar maar beter aan toegeven en in die makkelijke stoel gaan zitten met een glas met-wat-voor-lekkers-dan-ook binnen handbereik. Zitten, nippen en luisteren, je laten meevoeren naar een andere dimensie op een tocht die de geheimen van het leven en de kosmos aanstipt.

Het is na veertig minuten zonneklaar geworden: Ols Songd van I Am Oak is het eerste ijkpunt van het nieuwe muziekjaar!

[Ols Songd komt uit op 31 januari 2014, gevolgd door een tournee. Voor meer informatie: www.snowstar.nl en www.iamoak.com.]