Saul Zaentz

Platenbaas van Fantasy Records en manager van Creedence Clearwater Revival. Eén van de grootste schurken uit de popgeschiedenis. Met het gestolen geld van Creedence financierde hij later filmsuccessen als One Flew Over The Cuckoo’s Nest, Amadeus en The English Patient.

In 1964 tekenden The Golliwogs een platencontract bij Fantasy. In 1967 werd de naam onder invloed van platenbaas Saul Zaentz omgedoopt in Creedence Clearwater Revival. Helaas tekende CCR een wurgcontract met Saul Zaentz, volgens bandlid Stu Cook had John Fogerty het slechtste platencontract ooit gesloten, waardoor de opbrengsten gering waren.

John had ook toegestemd, zonder de anderen daarin te kennen, de inkomsten van CCR, om de belastingen te ontduiken, onder te brengen bij een bank op de Bahama’s. Voordat de bank failliet ging had Saul zijn geld en dat van CCR al teruggetrokken en zich toegeëigend. Niemand van CCR kreeg nog een cent. Alleen Saul Zaentz werd rijk van CCR. Een nieuw hoofdkantoor werd gebouwd en Saul begon te investeren in de filmindustrie. In 1978 startten de CCR-leden processen tegen hem. In 1983 werd hen 8,6 miljoen dollar toegekend. Dit bleek uitsluitend een juridische overwinning te zijn. Weinig van het geld werd opgespoord.

Nadat John Fogerty solo ging weigerde hij Creedence nummers te spelen, omdat de winst voor het grootste deel naar Saul Zaentz ging. Tevens wilde hij geen nieuwe albums - hij had een contract met Saul voor nog acht albums - meer uitbrengen.

Asylum Records redde John door zijn contract voor 1 miljoen dollar over te nemen van Fantasy Records. In 1985 bracht hij het zeer goed verkochte album Centerfield uit met de Top 10 hit The Old Man Down The Road.

Het album leidde tot nieuwe processen met Saul Zaentz. Saul eiste de rechten op van de single, omdat het chorus gelijk zou zijn aan dat van het Creedence nummer Run Through The Jungle, waarvan Fantasy Records de royalty's had. John wist echter aan te tonen dat dit niet juist is en won het proces. De andere processen verloor hij, waarbij hij o.a. het titelnummer van een song moest wijzigen. Op het album staan nl. ook twee nummers, die over Saul Zaentz gaan, Mr. Greed en Zanz Kant Danz. Het laatste nummer ging over een varken dat niet kon dansen, maar wel je geld stal. John moest de titel van het nummer wijzigen in Vanz Kant Dant.

28 2 21 - 3 1 14