Mary Chapin Carpenter - Songs from the movie, ***

'Filmmuziek' om bij weg te dromen


Decca/Rounder

De singer/songwriter Mary Chapin Carpenter wordt voornamelijk beschouwd als een countryzangeres. In 2012 werd ze dan ook - terecht - ingewijd in de Nashville
Songwriters Hall of Fame. Maar ze beheerst meerdere kunstjes. Haar verdiensten en interesses bestrijken het brede gebied van folk via rock tot pop. Ongetwijfeld zullen velen van haar collega's met jaloerse blikken haar succes op verschillende fronten hebben gevolgd.

Voor Songs from the movie koos ze tien eigen liedjes die al eerder waren uitgebracht en treedt zij buiten haar comfortzone door ze a la 'symphonica in rosso' te laten arrangeren. Daarbij viel de keuze op grammy-award-winnaar Vince Mendoza die met een 63-koppig orkest, een 15-stemmig koor en een aantal sessiemuzikanten zoals Peter Erskine, Matt Rollings en Luis Conte haar op dit album begeleidt.

Het resultaat is mooi geworden, het lijken net echte soundtracks bij bestaande films. Haar stem is nooit bijzonder krachtig geweest, maar door haar dromerige contralto stem krijgen haar teksten een overtuigend en eerlijk karakter. De nieuwe georkestreerde arrangementen zijn in de meeste gevallen een perfecte invulling van haar liedjes. Bij enkele nummers echter is het Mendoza jammer genoeg niet gelukt haar stem met respect en waardigheid te behandelen.

Het is interessant om pak weg liedjes als Mrs. Hemingway (The Ages of Miracles, 2010) , Come On Come On (Come on Come on, 1992) , Goodnight America
en Between Here And Gone (Between Here And Gone, 2004) met de originele versies te vergelijken en zo te ontdekken hoe deze nummers boven zich uit worden getild. Het is ongetwijdeld heerlijk om als artiest een keertje zo'n uitstapje te kunnen maken.

Een puntje van kritiek is dat als je er voor het eerst naar luistert het hele album nogal gelijksoortig klinkt. Maar voor de fans is dit album een spannende toevoeging aan de Mary Chapin Carpenter catalogus.