Pete Seeger

Legendarisch folkartiest. Samen met generatiegenoten Woody Guthrie en Cisco Houston stond hij aan de wieg van de Amerikaanse folkbeweging. Zij waren tevens geëngageerde politieke activisten. Pete Seeger was ook korte tijd lid van de communistische partij. The Weavers, een groep waarin hij zat, was zelfs korte tijd verboden op radio en tv. Seeger stond ook op de zwarte lijst van de anticommunistische senator McCarthy. Toch vonden in diezelfde jaren 50 zijn vertolkingen van This Land Is Your Land en We Shall Overcome hun weg naar het grote publiek. Zijn meest bekende eigen, of gedeeltelijk eigen, composities waren Where Have All The Flowers Gone, If I Had A Hammer en Turn! Turn! Turn!, maar dan vooral in vertolkingen van anderen. Where Have All The Flowers Gone raakte vooral bekend door uitvoeringen van het Kingston Trio en Marlene Dietrich, If I Had A Hammer in die van Peter, Paul & Mary en Trini Lopez en Turn! Turn! Turn! in die van folkrockgroep The Byrds.

Hoewel Seeger heel zijn leven anti-establishment was, was hij blind voor het feit dat hij inmiddels een eigen straf folkestablishment creëerde met een krampachtige intolerantie voor artiesten die andere opvattingen over folkmuziek hadden dan hij. Daarmee manoeuvreerde hij de folkbeweging naar de zijlijn in de jaren 70, zodanig dat de traditionele folkmuziek lange tijd een vergeten muzieksoort werd.

Met Bob Dylan - die hij aan een eerste platencontract hielp - raakte hij in conflict toen Dylan overstapte naar ‘elektrische’ muziek. Seeger zag Dylan als een verrader en probeerde zelfs - tijdens Dylans eerste concert met The Band op het Newport Folk Festival - de snoeren van hun geluidsinstallatie door te snijden. Later ontkende hij dat en beweerde - volkomen ongeloofwaardig - dat hij zich uitsluitend had geërgerd aan het feit dat de muziek overstuurd was.

Eerherstel kreeg Seeger vooral door het album dat Bruce Springsteen aan hem opdroeg in 2006 We Shall Overcome; The Seeger Sessions. In 2011 steunde hij nog The Occupy beweging (wat is er van hen geworden eigenlijk?) en vorig jaar gaf hij nog een aantal concerten.

3 5 19 – 27 1 14