Anna Gordy Gaye

Anna was een oudere zus van Berry Gordy, oprichter van Tamla Motown. Zij richtte in 1958 samen met haar zus Gwen de platenmaatschappij Anna Records op dat een paar jaar later opging in Tamla Motown. Het grootste succes bestond uit het distribueren van de eerste single die op Tamla Records werd uitgebracht. Het nummer Money (That’s What I Want) werd nummer 2 in de R&B charts.

Daarnaast was zij componist. Zij schreef samen met Marvin Gaye de hits Baby, I’m For Real en The Bells voor The Originals en droeg bij aan twee nummers op het album What’s Going On.

Anna leerde Marvin Gaye kennen in 1959 toen hij deel uitmaakte van Harvey & The New Moonglows. Hij tekende al spoedig voor Anna Records, waarvoor hij aanvankelijk vooral als session drummer werkte.
In 1960 kreeg de toen 38-jarige Anna een relatie met de 21-jarige Marvin Gaye. Drie jaar later trouwden ze. Voor Anna was het haar grote liefde. Ook Marvin Gaye was tot over zijn oren verliefd. Hij schreef voor en over haar Stubborn Kind of Fellow, You’re A Wonderful One en Pride and Joy.

In 1973 begon Marvin een relatie met de 17-jarige Janis Hunter. Het werd de inzet van wat we noemen een vechtscheiding. Marvin Gaye schreef het turbulente huwelijk met Anna van zich af met het album Here, My Dear. Anna was woedend en dreigde met een rechtszaak wegens schending van haar privacy (de rechtszaak ging overigens nooit door).

Later werd hun vriendschap hersteld. In 1983 ontving Marvin Gaye een Grammy Award voor zijn album Midnight Love. Anna begeleidde hem naar de uitreiking. Toen Marvin Gaye na zijn dood in 1984 werd opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame waren Anna en Marvin Gaye III namens hem bij de uitreiking aanwezig.

Anna hertrouwde nooit.

28 1 22 - 31 1 14