Henk (Hillman) van den Heuvel)

Muzikant, componist en gitarenbouwer. Wie kent niet zijn Cha-la-la, I Need You. Nog niet te horen geweest in DWDD als ‘guilty pleasure’, maar het kan nog steeds. Palingsound, niet uit Volendam - Volendam staat altijd garant voor muzikale bagger (van BZN tot Nick & Simon) - maar uit Rosmalen. Het was een eigen nummer van Henk van den Heuvel (= Hank Hillman). Hoewel geen oorspronkelijk lid, Henk werd lid in 1969 (hij speelde daarvoor bij Don Devil & The Drifters en Sweet Nothing), stond hij wel aan de basis van hun succes.

The Shuffles werden opgericht in 1964 en bestonden uit Hans van Liempt, Hans Sleutjes, Jan van Creij, Jos Janssens en Albert Westelaken. In 1969 verving Hans Jos en werd in hetzelfde jaar Cha-la-la, I Need You uitgebracht. Het stond 19 weken in de Top 40 en bereikte een tweede plaats. Ook in het buitenland verkocht het goed. Wereldwijd werden er vijf miljoen van verkocht. Ook de volgende singles – allen van de hand van Hans - deden het heel aardig. Opvolger Bitter Tear werd #8, Without You werd #16, The Way The Music Goes #12, Teardrop On Teardrop #25, maar daarna ging het bergafwaarts. Glory Glory kwam niet verder dan een tip.

In 1972 stapte Albert Westelaken er uit en ging verder solo baggermuziek maken onder de naam Albert West. Henk vormde nog kort The New Shuffles, maar legde zich daarna toe op het bouwen van gitaren. De met de hand gemaakte Hillman gitaren en vooral de basgitaren werden gretig afgenomen door de kenners van het vak. Ook Mike Porcaro, de bassist van Toto, gebruikt een Hillman Shortscale Bass en Van Morrison gebruikt een Hillman Jazz Guitar.

Na verloop van tijd ging Henk toch ook weer spelen. Zo was hij jarenlang lid van de countryformatie The Tumbleweeds en speelde hij nog bij The West Virginia Railroad Band.
In 2011 speelde hij nog mee op de reünie van The Shuffles in Rosmalen.

In het nagenoeg complete overzicht van de Nederlandse nederbeat ‘Plut’s Eerste Nederlandse Platenboek’ staat over 'Cha-la-la, I Need You': It’s Because of Records Like This Why This Book Stops After ’69, Here Nederbeat Stops and The Crap Takes Over.

Wie meer wil lezen over The Shuffles raadplege ‘En Toen Kwam De Hit’ van Peet Kappen uit 2011.

? ? 43 - 11 1 14