Brenda Bee - Sweet Disguise, ****

Die stem, dat gevoel...


BeeBeeRecords

Tien seconden volstaan om te horen dat de begeleidingsband van Brenda Bee uit vakmensen bestaat en dat de producers Sven Figee en Roland Dirkse heel goed weten hoe ze de muzikale lijntjes bij elkaar moeten brengen. Nog eens tien seconden verder en je krijgt een serieus vermoeden dat Brenda Bee eveneens haar vak verstaat met haar warme, soulvolle stem. Er zijn dan alleen nog maar goede liedjes nodig voor een perfect album. En ook dat zit snor. Want tien liedjes verder kun je niet anders dan toegeven dat ook songwriting een discipline is waarin ze uitblinkt. Voilà, de geboorte van Sweet Disguise, een prachtig debuutalbum!

Brenda Bee is haar ouders dankbaar dat ze haar gesteund hebben in haar keuzes: "Zij zijn degenen geweest die me uiteindelijk het laatste duwtje hebben gegeven om te stoppen met mijn rechtenstudie om me te gaan focussen op de muziek en toelating te gaan doen voor het conservatorium". Op dat ArtEZ conservatorium is ze vervolgens cum laude geslaagd. Daarna was - en is - ze in diverse muzikale verbanden actief. Tot het verlangen kwam om een eigen album uit te brengen. Toen ze de liedjes bij elkaar geschreven had, koos ze Sven Figee uit om haar album te produceren en samen met haar steun en toeverlaat Tim Beudel op drums dook ze de studio in om met Glenn Gadumm op bas en Tim Eijmaal op gitaar aan haar album te werken. Sven Figee nam de toetsen (orgel en piano) voor zijn rekening.

Na die éerste 20 seconden zou je zweren te maken te hebben met een Amerikaanse R&B-zangeres, maar Brenda blijkt gewoon een meid van de Hollandse klei te zijn. Hoe komt die stem toch zo 'bruin', zo full of soul, vraag je je af. Bij het luisteren naar het album vang je af en toe een glimp op van Alicia Keys. Op Sad Sad World doet ze denken aan Jacqueline Govaert die achter een piano Carole King nadoet. De liedjes gaan over de liefde en in haar teksten laat ze op momenten in het diepste van haar ziel kijken met gevoelens die heen en weer slingeren. Want de liefde, het begin is altijd leuk

You came by and looked at me,
you red me with one look.
You gave me something that I never felt.
and you turned my world around.

Maar lang niet altijd houdt het stand

I’m spendin’ my time,
Staring outside, my window..
Where the world’s movin’ on...
All those words of love and faith…
Clearly don’t fit this game.

Je voelt haar kwetsbaarheid en je vraagt je af of ze er geen moeite mee heeft om haar diepste te tonen. Ze zegt daarover dat "kwetsbaarheid tonen niet moeilijk is, als je accepteert dat we allemaal mensen zijn met ups and downs…."

Het album begint met Lullaby Lovin’ dat tevens op singel is uitgebracht, een R&B-song waarin ze meteen een indruk van haar vocale mogelijkheden laat horen. Het is een pittig nummer met kittige achtergrondzangeressen en een boeiende samenwerking tussen de gitaar van Tim Eijmaal en het orgel van Sven Figee. Die stem, dat zit echt wel goed. De begeleiding is perfect en de productie degelijk, met bijna onopvallende echostemmetjes, subtiele gitaarloopjes en dansende orgelaccoorden. De liedjes daarna blijven van een constant hoog niveau, waarbij alleen You’ve Got Me Baby en Love is Always Around iets te algemeen klinken.

De hoogtepunten zijn Mystified, een heerlijke poppy song - wellicht een zomerhit - met aanstekelijke reggaeritmes waarin zij boeiend varieert met haar stem en bijna het moment lijkt aan te breken dat ze tot rappen over gaat. De klasse druipt van het liedje af. In Sad Sad World, een liedje waarin ze begeleid wordt door Sven op de grand piano, gunt ze ons een blik in haar ziel. En die ziel opent zich nog verder in de afsluiter Closer, dat al een onheilspellend begin kent en gaandeweg overgaat in een smekende Brenda. Als het nummer is afgelopen, sterft de muziek weg en blijf je als luisteraar verbluft achter.

Now, look a little closer,
see what happens inside.
It might pull us closer,
but we have to hold on tight.
You knew me,
like no one did, so why do you,
oh why, shut your eyes,
shut your eyes for the truth.
Look a little closer…

www.brendabee.com/music