V.A. - Looking Into You, a Tribute to Jackson Browne, ****


Music Road Records
Een breed scala aan muzikanten heeft hun eigen draai aan de liedjes van Jackson Browne gegeven op het tribute album Looking Into You: A Tribute To Jackson Browne. 18 van de 23 (79%) nummers komen van de eerste vijf albums van Jackson Browne. Een ieder mocht het opnemen/interpreteren zoals hij/zij het zelf wilde. Tamara Saviano produceerde het en, in tegenstelling tot eerdere albums die ze heeft geproduceerd, heeft ze de muzikanten de volledige controle over hun interpretatie gegeven. 'In het verleden gebruikte ik een huisband en regelden wij de arrangementen. Maar voor dit album is gekozen om op basis van de individuele klasse van de muzikant hen de volledige controle te geven om hun visie op de liedjes te maken. Het was een uitdaging, maar het viel mij op hoe enthousiast iedereen was om Jackson te eren op hun eigen manier.'
Met een bewonderenswaardige mix van nieuwe muzikanten, grijze veteranen, bekende gezichten en cultfavorieten staan op Looking into You 23 nieuwe versies/interpretaties van Brownes klassiekers.

Het album opent met het schitterende These Days in een uitvoering van Don Henley met Blind Pilot. Ooit door Jackson Browne op 16-jarige leeftijd geschreven voor Nico van de Velvet Underground. Don Henley en Jackson Browne hebben een gedeelde geschiedenis. Samen schreven ze Eagles songs als Doolin-Dalton en James Dean.
Vervolgen we met een verrassend, in 'Ragga-Muffin' gestoken jasje, Everywhere I Go door Bonnie Raitt en David Lindley.
Running on Empty en een parmantig Fountain Of Sorrow (wel acht minuten!) door respectievelijk Bob Schneider en de Indigo Girls zijn werkelijk prachtig.
Paul Thorns innige maar beheerste uitvoering van Doctor My Eyes gevolgd door een ontroerend, klagelijk hoogtepunt door Jimmy LaFave (tevens co-producer van dit album) van For Everyman.
Griffin House klinkt griezelig als de jonge Jackson Browne op Barricades Of Heaven.
Lyle Lovett doet op dit album als enige met twee liedjes mee: het prachtige Our Lady Of The Well en een ingetogen uitvoering van vermoedelijk de mooiste groupy song ooit geschreven: Rosie.
Nogal getrouw gebleven aan het origineel is de uitvoering van For A Dancer van Venice. Gezongen met de van deze band bekende close harmony vocalen is het toch weer adembenemend.

In het geval van de zangeressen worden de liedjes prachtig uitgevoerd. Maar ze blijven redelijk trouw aan de originele uitvoeringen, met uitzondering van Lucinda Williams bluesy cover The Pretender die zij heeft bewerkt om haar gebruikelijke de-wereld moe-zijn vibe te manifesteren. (Dit is geen denigrerende opmerking. Niemand doet de-wereld-moe-zijn beter dan Lucinda Williams!).
We vervolgen met Keb’ Mo’s verrassend warme kijk op Rock Me On The Water. En dan een vreemde maar succesvolle samenwerking van Marc Cohen en Joan as Police Woman in Too Many Angels.
Vervolgens, als een rumba met stromen te horen vanaf de Mexicaanse grens, de klanken van Linda Paloma, ingetogen gezongen door Bruce Springsteen & Patti Scialfa. We wanen ons in het Mexicaanse land en genieten van de muziek zoals die daar wordt gemaakt.
Shawn Colvins hartverscheurende mooie uitvoering van Call It A Loan.
Een bluegrass uitvoering door Bruce Hornsby (wat is er met zijn stem gebeurd?) van I’m Alive.
Sluiten we het album af met een in het verleden veelvuldige medecomponist van vele songs, zijn vriend J.D. Souther. Hij sluit terecht af met het van een mooie arrangement (let op de trompet: erg functioneel en pakkend) voorziene My Opening Farewell.

Heel veel mensen hebben de songs van Jackson Browne in hun hoofd zitten. Deze verzameling songs doet recht aan Jackson en aan zijn muziek. Hij kan echt trots zijn op deze collectie. Het moet vet cool zijn om deze liederen gezongen door anderen in zulke mooie vertolkingen te horen.
23 songs opgenomen in 22 verschillende studio’s en toch is het een coherent album geworden. Uitgevoerd in een mooie openklapbare hoes met prachtig fotowerk van een Abdij in handen van Jacksons opa (de geschilderde versie siert de hoes van zijn album For Everyman) incl. een uitgebreid booklet met alle verwijzingen naar muzikanten die gespeeld hebben op dit prachtige album.

Een songbook voor dé singer-songwriter van de jaren '70: Jackson Browne.